Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB Södertörn lyfter behovet av fler bostäder till unga

12 januari 2022 Dagens unga vuxna stängs utanför bostadsmarknaden, vilket leder till en boendesituation som enligt en ny undersökning orsakar psykisk ohälsa.

Jimmy Bergman, vd HSB Södertörn och Johan Nyhus, vd HSB lyfter i en debattartikel behovet av fler bostäder för unga. På uppdrag av HSB har Demoskop frågat cirka 2 000 invånare i Sveriges tre storstadsregioner hur de trivs med sitt boende. De mellan 18 och 29 år sticker ut gällande hur boendesituationen påverkar deras livskvalitet. Var fjärde är missnöjd med sitt boende och av dem svarar var tredje att de är mycket missnöjda och mår psykiskt dåligt. När de frågades vad missnöjet beror på svarade en majoritet att anledningen är att de fortfarande bor kvar hos sina föräldrar. 

Svårigheten för unga att hitta en bostad är långt ifrån ett storstadsproblem. I Boverkets årliga undersökning Bostadsmarknadsenkäten uppger 177 av Sveriges kommuner att de har ett underskott på bostäder för ungdomar. Nynäshamn är en av kommunerna som saknar lämpliga bostäder för unga. 

Vår nya bostadsminister bör ta resultaten från rapporten på största allvar

Ett viktigt första steg är att se till att ta utredningen om startlån till förstagångsköpare i mål. I vår landar också en statlig utredning i bostadsministerns knä med åtgärder som kan dyrka upp några av låsen. Utredningen ska bland annat ge förslag på hur ett startlån riktat mot förstagångsköpare bör utformas. WSP räknade på effekterna av ett startlån för HSBs räkning för ett par år sedan. Rapporten visade att tiden det tar att spara ihop till första bostaden skulle minska från drygt tio till knappt tre år. 

Även om effekten av ett startlån till unga skulle vara påtaglig löser det inte bostadskrisen. Men det vore ett första viktigt steg mot en bostadsmarknad där även unga har en chans, skriver Johan Nyhus, vd HSB och Jimmy Bergman, vd HSB Södertörn i sin debattartikel.  

Läs debattartikeln i sin helhet här