Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Kvällen då frågetecken blev till utropstecken

20 april 2022 Tisdagen den 19 april bjöd HSB Stockholm in styrelseledamöter i alla brf:er i HSB Norra Stor-Stockholm till välkomstmöte inför den kommande fusionen 2 maj. Skinande sol vid entrén, många deltagare, god buffétallrik, informativa mingel vid stationer där specialister från HSB Stockholm fanns på plats samt massor av information från scenen. Det här blev en kväll då frågetecken blev till utropstecken.

Trots att föreningarna har mycket att göra mitt i stämmotider samt att det var en varm sommarkväll som lockade till grill och vårsköna kvällspromenader, strömmade anmälningarna ändå in ända fram till några timmar före mötets start. Närmare 80 personer kom till Värdshuset Lassemaja i Järfälla för att delta i ”en helkväll med praktiska tips och nyttig information” som det stod i inbjudan. Här fick vi veta mer om alla slags tjänster som specialister i HSB Stockholm kan erbjuda. 

En stor och stark aktör

- Jag har haft förmånen att få träffa många av er under det senaste året och här ikväll känner jag redan igen flera av er, sade HSB Stockholms vd Anders Svensson i sitt välkomstanförande där han välkomnade HSB Norra Stor-Stockholm till HSB Stockholm. Det känns naturligt och det ligger i tiden att slå ihop två HSB-föreningar som vi gör nu.

sthlm-lassemaja-pasklilja.jpg  width=- Vi står inför stora förändringar i samhället och sammanslagningen gör oss starkare och ger större möjligheter till digitalisering, nybyggnation av både bostadsrätter och efterfrågade hyresrätter och mycket annat, fortsatte Anders Svensson. 

Anders Svensson berättade att det är ett stort jobb att slå samman två föreningar och det är både små och stora frågor att hantera, men påtalade att man gör allt som är möjligt för att det ska bli så få störningar som möjligt för föreningarna.

Varför har ni kommit hit ikväll och vad har ni för förväntningar?

Brf Smedby - Marita Carlsson, Vivianne Kock och Ulf Nylander:
Vi vill gärna veta mer om tjänsterna som erbjuds i HSB Sthlm. Direkt när vi kom hit var det ju lite mat och mingel och då hann vi också med att träffa boendesociala gruppen och fick mycket bra information. Vi tror att vi kommer att ha hjälp av dem och juridikgruppen gällande t ex grannkonflikter, olovlig andrahandsuthyrning och annat. Nästa vecka har vi stämma och vi tror att det kan komma en del frågor från de boende om vad fusionen innebär för dem, så vi tycker att det känns bra att vara här idag och få mer information.

Brf Granen i Märsta - Yvonne Örhling, Irene Westin och Bo Klang
Vi kom hit för att vi vill ha mer information om fusionen. Vi är mycket nyfikna på nya tjänster som finns i HSB Stockholm. Vi hoppas helt enkelt att våra frågetecken ska bli till utropstecken efter den här kvällen!

Brf Byxfickan - Lennart Engh och Bengt Schaurek:
När en sådan här stor förändring sker är det läge att vara med och lyssna. Vi vet ju inte riktigt vad det här med fusionen innebär och vill veta mer. Sedan tycker vi förstås att det var trevligt att komma hit och äta lite och umgås med andra brf:er

Brf Västerby - Kirsi Kiviluoto
Jag kom hit för att jag vill veta mer hur fusionen påverkar både vår brf och de boende. Kommer det att innebära kostnadsökningar, blir det tillgång till förbättrade tjänster?  Det är sådant vi funderar på. Vi märker att de boende undrar lite och vi ser fram emot mer information att kunna delge dem.

Det bästa från två världar – större smörgåsbord

Genom sammanslagningen får vi ta del av det bästa från två världar och smörgåsbordet av tjänster blir större. Under kvällen gavs information om medlemsinflytande och brf-tjänster samt de olika tjänster som HSB Stockholm kan erbjuda.

Den efterföljande frågestunden visade att många var intresserade av de nya tjänster man får tillgång till i HSB Stockholm. Tjänstekatalog och prislista efterfrågades och kommer länk till dessa kommer att skickas ut till föreningarna. Efter presentationerna stannade föreläsarna kvar och det gjorde även deltagarna från brf-styrelserna och det blev mingel med många samtal och frågor.

I början av mötet fick en av deltagarna frågan om vad förväntningarna var på kvällen. Han svarade att han hoppades att deras frågetecken skulle bli utropstecken och förhoppningsvis blev det precis så.

sthlm-lassemaja-juridik.jpg

Axplock från presentationerna

  • Grundutbildningar och föreläsningar ingår i medlemsavgiften i HSB Stockholm, vilket det inte gör i HSB Norra Stor-Stockholm.

  • Olovliga andrahandsupplåtelser och störningar är något av det vanligaste som juristgruppen jobbar med. De erbjuder också hjälp med regelefterlevnad, avtal och entreprenadfrågor.

  • Om man vill ta del av alla filmer på webbföreläsningar och utbildningar som HSB Stockholm lagt ut under pandemitiden, kan man titta oavbrutet i två och ett halvt dygn.

  • Hållbarhet är ett paraply för alla våra tjänster. Det finns en checklista som heter Hållbar BRF. En bra början är att välja en hållbarhetsansvarig, utbilda styrelsen och anta en miljöpolicy

  • Vår storlek är er styrka. Sänk räntan utan att lyfta ett finger. Vi har stenkoll på räntemarknaden och hjälper er med förhandlingar om räntor.

  • Vi skräddarsyr verksamhetsanalyser för enskilda föreningar – nulägesanalys, framtidsprognos och rekommendationer.

  • Vi hjälper er att skapa kompletta underhållsplaner, agera i tid och projektleda så att medlemmar får ett hållbart boende.

  • Utemiljön är det första man möts av när man kommer till en förening. Den har större betydelse än man kanske tror ibland.

  • I Boendesociala gruppen jobbar vi bland annat med grannkonflikter, lukt- och ljudstörningar, patologiskt samlande, misstanke om sociala problem, sanitära olägenheter. Vi ger också stöd vid större underhållsarbete vid t ex stambyte, hissbyte och fönsterbyte.