Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Metoden som halverar tiden för stambyte

22 april 2022 I HSB brf Lofoten tar stambytet tre veckor per lägenhet istället för sedvanliga sex till tio veckor. De utför ett rum i rum-stambyte där det nya badrummet byggs inuti det befintliga. - Det här är en metod vi kommer att se mer av, säger Pär Jangholt, projektledare på Strategisk Förvaltning HSB Stockholm.

Gamla stammar och ytskikt lämnas helt orörda i HSB brf Lofotens stambyte. Istället dras stammarna upp i en kassett bakom den nya vägghängda toaletten och badrummet byggs innanför befintliga ytskikt. Väggarna, de kommer färdigkaklade direkt från fabriken.

Rum i rum-stambyte är ett bra upplägg för de boende. Det går mycket snabbare och själva genomförandet är tystare och mindre stökigt än ett traditionellt stambyte. Såhär halvvägs in i projektet upplever jag att metoden och leveransen är effektiv och välstrukturerad, säger Arne Lundborg, ordförande i HSB brf Lofoten.

HSB Stockholms stambytesgrupp projektleder stambytet och det var också de som rekommenderade den här metoden efter att ha analyserat bostadsrättsföreningen ur ett tekniskt och ekonomiskt perspektiv.

Den här metoden lämpar sig väldigt bra i HSB brf Lofoten som har relativt stora och standardiserade badrum. Mindre lämplig är den i små badrum och badrum med udda vinklar och vrår, utrymmet blir ungefär fem centimeter mindre per väggsida, säger Pär Jangholt, projektledare på HSB Stockholm.

IMG_5243_webb.jpg
Före

IMG_5199_webb.jpgIMG_5181_webb.jpg
Under

IMG_5165_webb.jpg
Efter

Metoden ligger något lägre i pris jämfört med ett traditionellt stambyte. Men fördelen är framförallt att det är ett tidseffektivt sätt att genomföra en så omfattande och värdehöjande åtgärd. Vi kommer sannolikt att se mer av den här metoden i takt med att miljonprogramshusen rustas upp, säger Pär.

Inför stambytet kopplades HSB Stockholms team Analys och Utveckling in. Mot bakgrund av en noggrann utvärdering föreslog de finansieringslösning, höll i upplåningen och förhandlade fram konkurrenskraftiga räntor. Detta i kombination med en långsiktig ekonomisk planering har bidragit till att bostadsrättsföreningen nu kan undvika kraftiga avgiftshöjningar.

Vi får riktigt bra hjälp i alla delar av den här resan och har landat i ett stambyte som har de boende i fokus både i genomförandet och framåt, säger Arne.

 

Vidare kontakt

Vill ni veta mer om rum i rum-stambyte och om det är en metod som passar er?
Kontakta HSB Stockholms stambytesgrupp:
010-442 14 60
par.jangholt@hsb.se

HSB brf Lofoten

Ort: Kista
Byggår: tidigt 70-tal
Antal lägenheter: 353
Om stambytet: Pågår 2021-2023 till en kostnad på 110 miljoner inklusive moms och byggherrekostnader