Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Moderniserade hyresrätter i Rinkebys bästa läge

10 maj 2022 Inom kort kan du som bosparar i HSB söka en av 45 fräscha hyresrättslägenheter med hög standard i HSB Stockholms nyrenoverade hus på Gamlebyplan. Du får nära både till torget och tunnelbanan och Ursviks kommande tvärbanehållplats på andra sidan bron över E18.

I fastigheten Kvarntullen 1 finns de sista 45 av de totalt drygt 600 lägenheter som HSB har renoverat i området under en tioårsperiod. Den ursprungliga planen från HSBs sida var att upplåta de 45 lägenheterna med bostadsrätt men detta har omprövats så nu finns istället en möjlighet att hyra bostäderna. Kvarterets tre hus som byggdes i början av 1970-talet har nu totalrenoverats och moderniserats så att de håller i minst 50–60 år till. Husen har tre våningar plus en souterrängvåning i en av huskropparna.

De redan välplanerade lägenheterna har renoverats med hög standard och fått detaljer som golvvärme och handukstorkar i badrum. Köken har diskmaskin, induktionshäll och varmluftsugn i högskåp. Alla lägenheterna är också utrustade med tvättmaskin och torktumlare (för de flesta kombinerad maskin). Merparten är yteffektiva treor som nyttjar varje kvadratmeter smart. Lokaler som tidigare huserat en förskola har omvandlats till lägenheter i souterräng med uteplatser, vilket är mycket efterfrågat i området. Övriga lägenheter har rymliga, inglasade balkonger.

Dialog med boende
Planeringen inför renoveringen av hela området har skett i nära samarbete med de boende, genom workshops och dialoger och i samverkan med fastighetsägarföreningen på Järvafältet. Många trygghetsskapande förbättringar av den yttre miljön och i husens allmänna utrymmen har sedan genomförts. Något som sticker ut extra i det nu färdigrenoverade kvarteret är den stora omtanken som lagts på utemiljöerna.

– Bland annat genom statliga bidrag för upprustningen av gårdarna har denna dessutom blivit ovanligt påkostad. Här finns mycket växtlighet och något för alla åldrar, från en lekplats för de minsta barnen till grillplats, sittplatser och en boulebana för vuxna hyresgäster, förklarar Anders Joachimsson, affärsområdeschef Fastigheter på HSB Stockholm.

Renoveringen av HSBs hyresrättshus i området har också innefattat klimatmässiga förbättringar. Husen är nu energieffektiva, med moderna täta fönster och en varm och bekväm boendemiljö. Generellt finns ett stort intresse för hyresrättslägenheter i Rinkeby och kötiden brukar ligga runt fem år för att få hyra hos HSB, men nu kommer många lägenheter ut samtidigt vilket kan göra att även bosparare med kortare kötid kan komma i fråga.

Fakta Kvarntullen

Stadsdel: Rinkeby, Stockholm

Upplåtelseform: Hyresrätter

Hyresvärd: HSB Stockholm

Hyra: Hyresförhandling pågår

Om fastigheten: Husen på Rinkebysvängen och Gamlebyplan som HSB Stockholm äger sedan år 2003 byggdes 1970-73. Fördelade på tre hus, finns i fastigheten Kvarntullen 1 totalt 45 lägenheter; 2 st med 2 rum o kök, 36 st med 3 rum o kök och 7 st med 4 rum o kök.

Inflyttning: Löpande från 1 juli 2022.

Hur ansöker jag: Just nu finns 11 lägenheter publicerade på HSB Stockholms hemsida som är möjliga att söka för dig som bosparar fram till den 25 maj. Om du inte redan är bosparare idag, kan du läsa om hur du startar ditt bosparande här. Resterande 34 lägenheter kommer att läggas upp i början av augusti och är då möjliga att söka.

hsb.se kan du läsa mer om i vilka områden HSB Stockholms har hyresrätter.