Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Personen bakom medlemsnyttan: Katarina är vd-assistent på HSB Södertörn

25 januari 2022 Katarina arbetar som vd-assistent på HSB Södertörn där hon har en nyckelroll i HSB Södertörns demokratiska och parlamentariska processer.

Katarina har en lång och bred erfarenhet av HSBs verksamhet. Hon började på HSB Södertörn 2004 och kom då ifrån HSB Stockholm där hon arbetat i 10 år. Hon är ett så kallat HSB-barn. Hon föddes in i organisationen. Hennes mamma jobbade på HSB Stockholm till sin pension, och det verkar som att Katarina kommer att stanna kvar på HSB Södertörn ett bra tag till.  

- Jag har jobbat inom många olika delar av både HSB Södertörn och HSB Stockholm så jag har en bred kännedom kring verksamheten. Men för mig ligger själva medlemskapet väldigt varmt om hjärtat, och med det även det parlamentariska, säger hon kring förkärleken till HSB.  

Du är vd-assistent på HSB Södertörn, vad innebär det? 
- Det innebär främst att vara en länk mellan vd och övriga både inom och utanför HSB Södertörn. Många arbetsuppgifter rör allt arbete kring HSB Södertörns styrelse. Jag ansvarar också för den parlamentariska arenan tillsammans med vd. Med det parlamentariska menas vår demokratiska organisation som skiljer sig mycket från exempelvis ett aktiebolag. Vi är en ekonomisk förening som styrs av demokratiska principer.   

Kan du berätta mer om det parlamentariska arbetet? 
- Det parlamentariska arbetet hör som sagt ihop med vår företagsstruktur och den federation HSB är. Arbetet rör allt i vår verksamhet som står i stadgarna, lagar och våra HSB gemensamma styrdokument. Jag arbetar också med vår årliga föreningsstämma. Där stöttar jag vår valberedning, och upprättar alla handlingar och ser till att de är korrekta. 

Varför är föreningsstämman viktig ur en demokratisk synvinkel? 
- Det är så alla medlemmar kan vara med och påverka inom HSB. Bostadsrättshavare påverkar genom att delta och rösta på sin föreningsstämma. Där väljer de fullmäktigeledamöter för varje medlemsförening, som i sin tur representerar bostadsrättsföreningen på HSB Södertörns föreningsstämma. Det är så påverkansarbetet fungerar. HSB Södertörn, påverkar i sin tur genom att vi är fullmäktigeledamöter i HSB Riksförbund. De medlemmar i HSB Södertörn som inte innehar en HSB bostadsrättslägenhet har sin påverkan genom medlemsgruppen.  

Kan du berätta mer om hur du stöttar styrelsen?  
- Tillsammans med vår vd stöttar jag HSB Södertörns ordförande i hans arbete. Utöver det hanterar jag all administration som rör vår styrelse, förbereder handlingar inför möten och skriver protokoll. Jag är också den administrativa länken mellan styrelsen och valberedningen. 

Berätta mer om ditt arbete med att stötta valberedningen 
- Till valberedningen stöttar vi med all administration och hjälper dem att följa styrdokumenten och valberedningsinstruktionerna. Jag hanterar även mycket administration kring nomineringsförfarandet 

Vad är det som gör att du trivs på HSB Södertörn?  
- Jag trivs med HSB som arbetsgivare eftersom det är ett företag som lever efter sina värderingar. Mitt dagliga arbete är också så föränderligt, ingen dag är den andra lik. Trots att jag har haft min nuvarande roll i många år så utvecklas jag fortfarande och samtidigt som jag lär mig av mitt jobb så känner jag också att jag kan bidra med mycket i min roll.  

Vad tycker du är det bästa med brf-medlemskapet? 
- Den trygghet som det innebär att ha den stora HSB-organisation i ryggen samtidigt som HSB Södertörns lokala närvaro tillåter oss att vara väldigt familjära och skapagoda och nära relationer med våra medlemsföreningar och kunder, vilket är både viktigt och värdefullt. Jag tror också att vi är ett oerhört stort stöd för en brf-styrelse. Det är ett omfattande ansvar som de sitter på och då är det en trygghet att vi finns till som stöd.  

Får man dra nytta av dina kunskaper genom medlemskapet?  
- Jag är tillgänglig för alla våra medlemsföreningar och tar gärna emot frågor eller hjälper till att slussa våra medlemmar vidare så att de kan få den hjälp som eftersöks. För mig är det viktigt att så ofta som möjligt vara ute och träffa medlemsföreningarna för att på så sätt vara ett välbekant både ansikte och namn, skapa relationer med er och kunna vara en trygghet för alla våra medlemmar. Det tror jag är värdeskapande – det är det i alla fall för mig!