Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Så påverkas din bostadsrättsförening av de nya restriktionerna

13 januari 2022 Covid-19 har påverkat större delen av det gångna året och när vi hoppades på att livet skulle börja återgå till det vanliga har dessvärre nya rekommendationer införts, samtidigt som den tillfälliga stämmolagen inte förlängts. Den 10 januari 2022 meddelade regeringen att deltagartaket för privata sammankomster inom kort kommer att sänkas till 20 personer istället för tidigare angivna 50 personer.

Inom kort ska de flesta bostadsrättsföreningar börja planeringen inför årsstämman. Samtidigt står vi inför ett läge med en ökad smittspridning och införande av nya restriktioner vilket innebär en osäkerhet för de föreningar som planerar sin stämma.

Hemställan om förlängd stämmolag

Under våren 2020 infördes den tillfälliga stämmolagen som har möjliggjort för bostadsrättsföreningar att genomföra stämmor utan fysiskt deltagande. Den tillfälliga lagen upphörde dock att gälla den 31 december 2021. 

Med anledning av det rådande läget har HSB Riksförbund tillsammans med Bostadsrätterna och Riksbyggen lämnat in en hemställan om att förlänga den tillfälliga lagen. Om lagen förlängs skulle det vara möjligt för bostadsrättsföreningar att planera för stämmor på bästa sätt med en beredskap om smittspridningen ökar.

Då vi nu är i ett annat läge än det som gällde när regeringen i oktober beslutade att inte förlänga lagen skulle vi därmed önska att den tillfälliga lagen, trots tidigare beslut, fortsätter att gälla även under 2022. Det skulle göra det möjligt för bostadsrättsföreningar och andra ekonomiska föreningar att planera för stämmor på bästa sätt utifrån rådande läge, med en beredskap om det skulle bli en ökad smittspridning.

Tills beslutat är fattat gällande att återinrätta en tillfällig stämmolag kan stämma inte genomföras genom varken poströstning eller via elektronisk uppkoppling i kombination med poströstning.