Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Solcellsprydda tak på Tingvallen i Lund

23 februari 2022 HSB brf Tingvallen med över 400 lägenheter är en av Lunds största bostadsrättsföreningar. Här har styrelsen valt ett grönt alternativ: solceller, som de tilldelades 2020 års Hållbarhetsbidrag för.

Efter långt betänkandevar solcellerna på plats hösten 2020. Styrelsen har under flera år diskuterat frågan om solceller, som har ett utmärkt läge på föreningens stora och solsäkra tak. En kombination av miljöintresse och ekonomiskt intresse drev frågan om solceller framåt, och efter en lovande kalkyl tog det ett år från beslut till installation.

Solcellerna producerar på årsbasis 25 procent av den totala förbrukningen i fastigheten. Genom att föreningen sedan tidigare, faktiskt som en av de första bostadsrättsföreningarna i Skåne, har IMD, individuell mätning och debitering, kan elen från solcellerna även användas av de boende i föreningen. Utöver den egenproducerade elen köper föreningen in el från vattenkraft.

Under sommarmånaderna är det hela 50 procent av den förbrukade elen i fastigheterna som kommer från den egenproducerade solcellselen, och under vintertid (december-januari) går det ner mot ett par procent. Vid överskottsproduktion säljs överskottet ut på det gemensamma elnätet, vilket ger en liten inkomst till föreningen.

– Vi har förutsättningar för att kunna installera fler solceller än på de tolv tak som vi har nu, men lönsamheten skulle då minska, förklarar Mikael Lantz, ordförande i föreningen.

Beslutet att installera solceller togs utan några större diskussioner på en föreningsstämma. I beslutsunderlaget fanns en framtagen kalkyl som visade på en lönsamhet på sikt. Förarbetet med inhämtande av offerter gjordes av styrelsen med hjälp av externa konsulter. Solcellerna blev en bra affär för Tingvallen som fick 20 procent av kostnaden betald av staten i form av investeringsstöd och Hållbarhetsbidrag värt ett par hundra tusen från HSB Skåne.

Utöver solcellsprojektet har föreningen arbetat aktivt med att få ner sina energikostnader och att använda mer miljömässiga alternativ för driften och skötseln. Fläktarna har bytts ut och LED-armaturer med närvarostyrning har installerats. Torktumlarna drivs numera av värmepumpar, och fastighetsskötarna använder elmoped och elgolfbil för att ta sig runt på det stora bostadsområdet.

– Nästa stora projekt är ett omfattande fasadbyte där vi ska byta ut våra aluminiumfasader med tunn isolering, vilket vi beräknar kommer att ta tre år att genomföra. Det kommer att bli ett lyft för såväl inneklimatet som för estetiken utvändigt, berättar Mikael Lantz.

Med en engagerad styrelse kan föreningen komma långt, och det menar Mikael är framgångsfaktorn i just Tingvallen. Styrelsens arbete kompletteras med en aktiv trivselgrupp som anordnar bokcirklar, tipspromenader, återbruk och återvinning och som under pandemin hjälpt till att handla mat till dem som har behövt hjälp med det.

Mikael_solceller_tak_330.jpg
Mikael Lantz, ordförande HSB brf Tingvallen

HSB brf Tingvallen

Byggår: 1967–69
Antal bostadsrätter: 414
Storlek på lgh: 2–5 rok
Adress: Skarpskyttevägen i Lund
Aktuell: Tilldelades HSB Skånes Hållbarhetsbidrag 2020 för sin solcellssatsning
Hemsida: hsb.se/skane/brf/tingvallen

Intresserad av solceller?

Funderar din förening på att installera solceller? Kontakta HSB Skånes bygg- och teknikavdelning på 046-210 84 00 eller info-skane@hsb.se för att diskutera möjligheter och förutsättningar för just din förening.

Ansök om Hållbarhetsbidraget 2022

Har din förening ett hållbart projekt på gång? Då ska ni söka Hållbarhetsbidraget.