Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

“Startlån till förstagångsköpare bästa bostadsförslaget på många år”

04 april 2022 Idag lämnade en statlig utredning förslag om startlån till förstagångsköpare till bostadsminister Johan Danielsson. HSB välkomnar förslaget och förväntar sig att regeringen går vidare med det.

Utredningen om “Förslag för att underlätta för förstagångsköpare” har idag den 4 april lämnat sina förslag till bostadsminister Johan Danielsson. Den särskilda utredaren, Eva Nordström, föreslår ett startlån till förstagångsköpare som garanteras av staten och som gör det möjligt för kreditvärdiga förstagångsköpare att låna upp till 95 procent av bostadens värde. Därmed kan förstagångsköpare låna tio procentenheter mer än vad som bolånetaket medger.

Startlånet har ett maxbelopp på 250 000 kronor per person, förutom för ensamstående föräldrar som kan låna upp till 500 000 kronor. En förstagångsköpare definieras som någon som inte har ägt en bostad under de senaste tio åren i Sverige.

– Startlån är bästa bostadsförslaget som lagts på många år. Utredningens förslag är balanserat och kan bokstavligen öppna nya dörrar till bostadsmarknaden. HSB har efterfrågat detta under lång tid och vi vet även att detta är något som de unga själva välkomnar, säger Johan Nyhus, förbundsordförande HSB.

Utredningen har också övervägt andra åtgärder för att underlätta för förstagångsköpare men lämnar inga närmare förslag.

– Vi hade gärna sett att utredningen även föreslagit ett gynnat bosparande. Det hade tillsammans med ett startlån varit ett ännu kraftfullare paket för att ytterligare underlätta för den som ska ta sig in på bostadsmarknaden, säger Johan Nyhus. 

Utredningens förslag ska nu remitteras.

– Vi förväntar oss att regeringen går vidare med förslaget om startlån. Unga och andra förstagångsköpare har fått stå åt sidan under väldigt lång tid och nu är det dags att börja vända utvecklingen, säger Johan Nyhus.