Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Då känner vi oss otrygga vid bostaden

25 april 2022 Under februari och mars genomförde HSB Stockholm en medlemsundersökning om trygghet i bostadsområden. Syftet var att kartlägga i vilken utsträckning boende upplever trygghet, samt vilka faktorer som bidrar till otrygghet.

– Den allmänna bilden är att tryggheten i vårt samhälle minskar, men statistik från Brå (Brottsförebyggande rådet) visar att tryggheten faktiskt ökat något, antalet brott minskat och förtroendet för rättsväsende och polis ökat, säger Erik Juhlin, presschef på HSB Stockholm.

Närmare 600 förtroendevalda har besvarat enkäten, och resultatet visar bland annat att hela 9 av 10 medlemmar känner sig mycket eller ganska trygga. De tre faktorer som bidrar till mest otrygghet är obehöriga som uppehåller sig i fastigheten, bristfällig belysning i utemiljön och personer med utåtagerande beteende. De tre faktorer som skulle öka tryggheten mest är utökat skalskydd, kameraövervakning och grannsamverkan.


– Att arbeta med trygghetsfrämjande åtgärder en del av vårt uppdrag att tillsammans med våra medlemmar skapa det goda boendet. Undersökningen visar att relativt många känner sig förhållandevis trygga, samtidigt finns det delar där HSB tydligt kan bidra till att öka tryggheten. Som att vara en plattform och initiativtagare till grannforum och grannsamverkan, något som tydligt efterfrågas, avslutar Erik Juhlin.

 

Här kan du ta del av hela resultatet från undersökningen.