Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

”Vi har fått hjälp till 100 procent”

10 mars 2022 Inför en större renovering vände sig HSB brf Bilen i Piteå till HSB Norr för att få stöd i ekonomiska frågor. Det lyckade samarbetet har bidragit till att föreningen i dag har både låga lånekostnader och en långsiktig underhållsplan utan några större åtgärdsbehov.
Ulf Sandström, ordförande i HSB brf Bilen, får bra stöd och hjälp med föreningens ekonomi av HSBs Jenny Rundgren.

När Ulf Sandström tillträdde som ordförande i HSB brf Bilen, 2017, tog han över en stabil förening med god ekonomi och merparten av de stora renoveringarna bakom sig. Däremot fanns det behov av en hel del underhåll.
– Vi började med att göra en grov underhållsplan. Först spaltade vi upp det vi måste åtgärda på kort sikt, och sedan tittade vi på behoven om 15-20 år, säger Ulf.

Det är viktigt att ha god framförhållning för att kunna avsätta pengar till det som behöver göras även i framtiden. Eftersom HSB brf Bilen hade en kassa på närmare 5 miljoner kronor – ett resultat av låga lån och ett årligt överskott på 600 000–700 000 kronor – fanns medel att finansiera de flesta av underhållsåtgärderna samt lösa mindre lån.
– Vi satte i gång att byta alla portdörrar, måla trapphusen, utföra dräneringar och bygga carportar. Planen var att utföra så mycket underhåll som möjligt för att sedan ha minimalt med underhållskostnader de närmsta 15 åren, berättar Ulf.

Föreningen ville även renovera sina balkonger, ett projekt som låg runt tre år framåt i planeringen, men till det skulle man behöva låna pengar.

För att få hjälp med de ekonomiska frågorna kring investeringen vände sig Ulf till HSB brf Bilens ekonomiska förvaltare, Jenny Rundgren, på HSB Norr.
– Med sin breda kunskap och erfarenheter från andra brf:er var hon till stor hjälp vid upphandlingen av lån till balkongrenoveringen. Jenny fungerade som länken mellan oss och långivare och revisorer, säger Ulf.

"Hon ska ha oerhört mycket cred. Förutom att hon verkligen kan det hon gör så har hon hög social kompetens."

Hon var också ett viktigt bollplank i diskussionerna kring underhållsbehov, prioriteringar och investeringar. Jenny, som har hanterat HSB brf Bilens ekonomi sedan 2017 då föreningen blev HSBkund, är väl insatt i såväl budget som underhållsplan och för en löpande dialog med Ulf. Hennes engagemang i föreningen är något han verkligen uppskattar.
– Hon ska ha oerhört mycket cred. Förutom att hon verkligen kan det hon gör så har hon hög social kompetens. Hon är väldigt bra på att lyssna och förstå våra behov, och hon är tydlig med vad vi kan och inte kan göra, utan att komma med några pekpinnar. De behov vi har haft har vi fått hjälp med till 100 procent.

Jenny menar att en stor anledning till att samarbetet fungerar så bra är att styrelsen, och inte minst Ulf, är så insatt och engagerad.
– Vår relation har byggts upp under tid och vi har ett ömsesidigt förtroende för varandra. Ulf har väldigt bra koll på det han pratar om, och jag försöker vara lyhörd för de önskemål och mål han har i sikte, berättar Jenny.

Ett av Ulfs mål är att de boende i föreningen inte ska drabbas så hårt av lånekostnader och amorteringar.
– När det gäller balkongerna kom vi fram till att vi inte behövde finansiera hela kostnaden genom höjda månadsavgifter. Vi skulle kunna gå med ett bra överskott även om vi halverade vinstmarginalen. Vi valde också att ta lånen på så lång tid som möjligt, för att de som bor här de närmsta 20 åren inte ska behöva ta hela kostnaden. Tänk på att en kort amorteringstid innebär höga kostnader för de nuvarande medlemmarna, säger Ulf.

Just hur en brf ska lägga upp sina lån är något Ulf uppmanar alla styrelser att fundera kring, och eventuellt ta hjälp med, innan de fattar beslut.
– Det är en balansgång, men i slutändan handlar det om hur man vill ha det i sin brf. Styrelsens uppgift är att se till att de boende har det så bra som möjligt – både de som bor i föreningen nu och de som kommer att bo där i framtiden.

HSB brf Bilen i Piteå

Byggår: 1958.
Antal fastigheter: 2.
Antal lägenheter: 75 fördelade på 4 200 kvadratmeter boyta.
Övrigt: Gym, tvättstuga, kontor, två carportar med 28 bilplatser, 28 garage.