Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

100 år av hemlängtan i Göteborg

04 januari 2023 Följ med på en resa genom HSB Göteborgs historia och lär dig mer om några av de bostadsområden vi byggt och utvecklat genom snart 100 år. Vi har samlat 10 nedslag från historien som sträcker sig från Göteborgs första funkishus till resan mot framtidens boende.
Bild på HSB brf nybygget i Masthugget och HSB Living Lab i Johanneberg

1920-tal: Första funkishuset

När HSB grundades 1923 var arkitektur männensarena. Men i Göteborg fanns arkitekten Ingrid Wallberg. Hon ville skapa ljusa och praktiska lägenheter med maximalt utnyttjad yta och ritade Göteborgs första funkishus: HSB brf Nybygget på Fjällgatan i Masthugget. Ingrid Wallberg kom att göra avtryck på HSB Göteborgs bostadsprojekt under flera decennier.

1927: Goda bostäder – för alla 

I en tid när många bodde trångt, utan rinnande vatten och med utedass på gården, ville HSB Göteborg bygga annorlunda. Ett exempel var kvarteret Svärdsliljan i Kungsladugård. Lägenheterna hade badrum med varmvatten och dusch och kök med gasspis. Ändå kunde arbetare köpa dem. Bostäderna byggdes nämligen med kommunala lån som betalades av på månadsavgiften. Lånen var omdebatterade. Vissa ansåg att de finansierade lyx till allt för låga hyror.

1930-tal: Funktionalismen slår igenom 

Under 1930-talet användes forskning som grund för hur man planerade lägenheter. De skulle vara praktiska, hygieniska och ytan skulle utnyttjas maximalt. I Johanneberg i Göteborg syns Funktionalismen, eller funkisen, tydligt: Rad på rad av hus i avskalad stil. Istället för kvarter med instängda innergårdar ligger husen parallellt med mycket luft emellan så att alla lägenheter får ljus.

1940-1950-tal: Folkhemmet byggs 

Om folk bodde bättre, skulle de må bättre och arbeta bättre - det var tanken med att bygga ”Folkhemmet” under 40- och 50-talen. Ökat statligt stöd, engagerade politiker, arkitekter och byggmästare drev på utvecklingen. Nu skulle lägenheterna ha separata sovrum, vardagsrum och moderna kök och badrum. Bostadsbyggandet blev storskaligt – HSB Göteborg byggde exempelvis HSB brf Gråberget med 20 bostadshus.

1965-1974: Miljonprogrammet och förorterna 

Miljonprogrammet var ett statligt subventionerat bostadsprogram som innebar att en miljon nya bostäder byggdes på tio år. Det byggdes i en rasande takt, ofta helt nya stadsdelar på en gång. Nu skapades stora bilfria gårdar, större lägenheter och vissa hus fick hiss. 1969 byggde HSB Göteborg rekordmycket – 1371 lägenheter. Bland dessa fanns brf Backa med tegelfasader, blå balkonger och gröna tak. En ovanlig färgklick bland dåtidens betonghus.

1980-talet: Renoveringen av Haga

Stora delar av Göteborg bestod under 1900- talets första hälft av gamla trähus. Men under 1960 och 70-talen revs kvarter efter kvarter för att få bort undermåliga bostäder. När kommunen började riva i Haga utbröt dock massiva protester och till slut bestämdes att vissa av husen skulle bevaras. HSB Göteborg var ett av de bolag som rustade upp stadsdelen genom att bevara och samtidigt modernisera de gamla husen, samt bygga nya i passande stil. Ett tidsödande arbete som hör till HSB Göteborgs största projekt under 80-talet.

1996-2019: Från varv till bostäder

Under sin storhetstid var varven i Göteborg arbetsplats till tusentals människor. Sedan kom nedläggningarna och undan för undan förvandlades de till ödsliga industriområden. HSB Göteborg var en av de första att börja bygga där Eriksbergs mekaniska verkstad legat. Byggandet pågick i över tjugo år och förvandlade Eriksberg till en attraktiv och livlig stadsdel.

2010- Där staden möter havet

1982 flyttade Kodak in i nya lokaler vid Brottkärrsmotet. Men bara några år senare lämnade företaget huset, som sedan stod öde i nästan 30 år. Idag är huset centrum i en ny levande stadsdel, Nya Hovås. HSB Göteborg har varit med och satt sin prägel på området sedan 2010. Inte minst genom byggandet av HSB brf Boulevarden och HSB brf Esplanaden. Kronan på verket för byggnationen blir kommande HSB brf Fotografen.

2019: Köp halva - Bo i hela!

De första stegen in på bostadsmarknaden kan vara svåra. Därför har HSB utvecklat en modell för att hjälpa unga bosparare att köpa sin första bostad, HSB Dela. Pilotprojekt för HSB Dela var HSB brf Blanka i Lindholmshamnen, där 23 köpare flyttade in i början av 2021. Idag erbjuder HSB lägenheter med HSB Dela på flera platser i landet.

2023- På väg mot framtidens boende

Hur kommer vi att bo om 20, 50 eller 100 år? Det kan förstås ingen svara på säkert, men några av svaren kanske går att hitta i experimenthuset HSB Living Lab. En världsunik arena där HSB utvecklar nya sätt att bygga och forma framtidens boende tillsammans med forskare, samarbetspartners och boende. Sedan starten 2015 har över hundra forskningsprojekt påbörjats i huset, om allt från energibesparande golvbrunnar till hållbar renovering och digitala bikupor.​