Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Energiåtgärder i våra hyresfastigheter

07 februari 2023 Bostadssektorns påverkan på klimatet är större än du kanske tror. Som Sveriges största bostadskooperation har HSB både ett ansvar och en möjlighet att på ett väsentligt sätt bidra till att minska vår klimatpåverkan. HSB Skåne har precis färdigställt ännu ett stort energiprojekt i fastigheten Prästkappan i Södra Sandby.
Prästkappan i Södra Sandby.

HSB Skåne har de senaste åren genomfört energiprojekt i flera hyresfastigheter i vårt bestånd. Senast i ledet har det genomförts åtgärder i fastigheten Prästkappan i Södra Sandby. Energiprojektet i Prästkappan innefattar att vi har gått från fossilgas till bergvärme. Bergvärme är ett betydligt mer hållbart alternativ då det tar vara på solenergin som lagrats i berggrunden.

Tidigare har HSB Skåne genomfört energiåtgärder i hyresfastigheten Köpmannen 9 i Eslöv och lokalfastigheten Sandstenen 2 i Lund. I Sandstenen 2 har vi bytt till frånluftsvärmepump och lyckats gå från 90 kilowattimmar per kvadratmeter till endast 20 kilowattimmar per kvadratmeter. I Köpmannen har vi genom justeringar av ventilation och värme, styrövervakning samt byte av undercentral lyckats gå från 288 kilowattimmar per kvadratmeter år 2008 till 99 kilowattimmar per kvadratmeter år 2022.

- Vi hoppas att satsningarna i Prästkappan kommer att ge lika stora vinster för energianvändningen som tidigare effektiviseringsåtgärder inneburit, säger Per Jönsson, energiexpert hos HSB Skåne.

HSB Skåne fortsätter arbetet för att nå klimatmålet att år 2040 ha netto noll* klimatpåverkan i hela värdekedjan och vara anpassade till det förändrade klimatet.  

* Nettonollutsläpp uppnås när våra utsläpp av växthusgaserminimerats så långt som möjligt och de kvarvarande utsläppen balanseras av tekniker såsom avskiljning och lagring av biogen koldioxid (bio-CCS), biokol eller ökad kolsänka i skog och mark.