Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Ankarkronans dag - firandet av Hållbarhetspriset

06 september 2023 HSB brf Ankarkronan i Luleå tilldelades HSB Norrs hållbarhetspris – Den hållbara idén, för sitt initiativrika och långsiktiga arbete som främjar den sociala hållbarheten. I sommar firade föreningen med sina medlemmar och skapade eventet Ankarkronans dag med hjälp av vinsten.

För tredje året i rad delades HSB Norrs hållbarhetspris – Den hållbara idén ut. Syftet är att uppmuntra bostadsrättsföreningar med idéer eller pågående insatser som på ett eller flera sätt syftar till att bidra till mer hållbara hem och bostäder.

HSB brf Ankarkronan med sina 312 lägenheter ligger i stadsdelen Mjölkudden i Luleå. Föreningen består av sex gårdar där varje gård har bildat ett gårdsråd. Gårdsrådets uppgift är att skapa trevlig boendemiljö, evenemang och engagemang bland grannarna. Till exempel arrangeras varje vecka trivselträffar och klockan 9 varje morgon går den dagliga promenaden av stapeln, där alla som har möjlighet och vill röra på sig går en långpromenad tillsammans.

Roger Norén, vicevärd och Ingvar Johansson, ordförande i HSB brf Ankarkronan. Här tillsammans med Nea Goldkuhl, hållbarhetsansvarig HSB Norr.

Det var en märkbart glad och stolt ordförande som tog emot priset på HSB Norrs föreningsstämma.
– Att vinna det här priset är ett bevis på att vi gör bra saker, vi är otroligt stolta över att få ta emot HSB Norrs Hållbarhetspris, sa Ingvar Johansson, ordförande i HSB brf Ankarkronan, efter att ha mottagit checken.

En del av vinsten har de använt till att arrangera Ankarkronans dag – en trivseldag med olika aktiviteter som intresserar såväl stora som små medlemmar. Alla sex gårdsråd har engagerats och tillsammans har de arbetat för genomförandet. Via enkäter som skickats ut till medlemmarna i föreningen har alla haft möjlighet att bidra med idéer på aktiviteter. Uppdraget besökte Ankarkronans dag när den gick av stapeln den 12 augusti.

Vädret kunde ha varit bättre men det stoppade inte medlemmarna från att komma ut och umgås.

Vädret till trots var det många som hade samlats på grönområdet bakom F-huset, där partytält slagits upp och de olika aktiviteterna tog plats. I tältet bjöds det på fläskfilé med potatisgratäng och till efterrätt kaffe och tårta. Utanför tältet under en uppspänd presenning stod trubaduren Jenny Nordlund och underhöll med gitarr och sång.

– Vi har fått in 250 anmälningar till den här dagen och vi har lyckats få många sponsorer som har bidragit med priser till tävlingarna, säger Ingvar och visar prisbordet.

Jenny Nordlund spelade och sjöng under hela eftermiddagen.

En bit bort från partytältet spelades det fotbollsslalom under ledning av Ankarkronans egen fotbollsikon Bill Johansson och det fanns även en barnhörna med olika aktiviteter så som spel och fiskdamm. För dem som ville förkovra sig i Ankarkronans historia fanns en tipspromenad med frågor som handlade om tiden från det att Ankarkronan byggdes 1965 till nutid. I samband med att man gick tipsrundan kunde man även spela gå-bingo.

"Det är så kul att få träffa medlemmar från de andra gårdarna."

Per Öqvist sitter i gårdsrådet på C-gården och har varit med i planeringen och genomförandet av Ankarkronans dag. Per berättar:
– Vi vill att det här ska bli ett årligt återkommande evenemang. Det är så kul att få möjlighet att träffa och lära känna medlemmarna från de andra gårdarna. Jag har koll på dem som bor på min gård men de övriga träffar jag inte så ofta.

Per Öqvist har bott i HSB brf Ankarkronan i fyra år.

Det märktes tydligt bland festdeltagarna att det var ett uppskattat arrangemang och att de kände en stolthet över att vara en del av föreningen. Ingvar är nöjd med dagen och engagemanget:
– Det blev verkligen lyckat! Jätteroligt att så många kom och att så många har engagerat sig för att göra det här till en trevlig fest. Det var ju mycket därför vi vann hållbarhetspriset, för att vi har ett så starkt engagemang i föreningen.

Vinn 25 000 kronor till din förening

Nu har vi öppnat nomineringen till 2024 års hållbarhetspris – Den hållbara idén. Priset delas ut till bostadsrättsföreningar med idéer, pågående eller avslutade insatser som på ett eller flera sätt syftar till att göra det goda boendet mer hållbart. Alla HSB brf:er inom HSB Norr
kan delta i tävlingen och en brf kan skicka in flera nomineringsbidrag. Senast den 31 januari 2024 vill vi ha din nominering. Läs mer om priset, kriterierna och hur du nominerar.