Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Årets föreningspris till HSB brf Gymnasten

21 augusti 2023 HSB brf Gymnasten i Norrköping har tilldelats HSB Östras Föreningspris 2023 i stor konkurrens med andra brf:er. Priset innebär att föreningen är en sann ambassadör för HSBs värdegrund ETHOS.
HSB har valt att koppla sina fem grundvärden till varje bokstav i det grekiska ordet ethos (förtroende): Engagemang, Trygghet, Hållbarhet, Omtanke och Samverkan. Det är alltså de värdena som HSB brf Gymnastens styrelse arbetat utifrån och nu prisats för.

Stefan Hultgren har bott i HSB brf Gymnasten sedan 1991. Han har varit med i styrelsen de fyra senaste åren och är inne på sin andra mandatperiod som ordförande.
- Jag blev både överraskad och glad över priset. De andra nominerade föreningarna hade ju också gjort en massa bra saker.

Men han konstaterar att föreningen har engagerade medlemmar. Det kom till exempel 60 personer när de hade ett kombinerat informationsmöte och glöggmingel i november förra året.
- Det måste jag säga är riktigt bra uppslutning. Men det kommer alltid minst ett fyrtiotal på våra möten oavsett vad de handlar om.

I HSB brf Gymnastens 70 lägenheter bor det 105 personer. De flesta är pensionärer, endast ett fåtal förvärvsarbetar och många är singelhushåll.
- Att medelåldern är hög gör förstås att våra medlemmar har mer tid än andra. Det var så vi började prata om att ordna livräddningskurser och köpa in en hjärtstartare, berättar Stefan Hultgren.

När de sedan hade utbildningen såg styrelsen till att minst någon från varje trapphus kom.
Han berättare vidare om föreningens engagemang.
- Vi har med stor framgång startat en damklubb för våra medlemmar, de träffas två gånger i månaden och umgås ett par timmar över en kopp kaffe. Vi har även herrbastu en kväll i veckan, hälften av deltagarna bastar och de övriga kommer för att delta i den sociala samvaron.

Och det här är bara några exempel på vad som händer i HSB brf Gymnasten i Norrköping.  

 

Juryns motivering:

”Med omtanke för föreningens medlemmar arbetar styrelsen aktivt med att uppmuntra och stödja aktiviteter där medlemmar träffas och umgås i allt från bokklubbar till glöggmingel. Man arbetar även kontinuerligt med att utvärdera och genomföra projekt för att eliminera eller försvåra för mer ljusskygga aktiviteter i anslutning till föreningen som påverkar trygghetsupplevelsen och det goda boendet negativt. Utöver detta har man även genomfört kostnadsfria livräddningsutbildningar för föreningens medlemmar samt investerat i en hjärtstartare för att vara redo om olyckan är framme.”