I Arenastaden i Lund bor Ruza och Maria Rajic. Båda två är engagerade i projektet Goda grannar som HSB Skåne tillsammans med Generation Marianne och HSB Living Lab genomför. Projektet pågår just nu i Lund och syftar till att öka den sociala hållbarheten genom att skapa fler kontaktytor grannar emellan och öka gemenskapen och den upplevda tryggheten i området.
– När jag fick höra om projektet blev jag nyfiken, mycket eftersom jag inte hade särskilt mycket koll på våra grannar innan. Man hälsar såklart på de man bor närmast, men har ingen aning om vilka liv de lever fast vi bor i samma byggnad. Jag är också uppvuxen i en annan kultur där det spontana sociala kommer lite mer naturligt och det är mer av en självklarhet att man känner sina grannar, och det saknar jag lite här. Så då vår tanke är att bo här ett tag så tyckte jag att projektet lät trevligt och att det skulle vara ett bra sätt att lära känna fler, säger Ruza Rajic.
Att det bor såväl unga som gamla, familjer och studenter i området öppnar upp för olika sätt att umgås. Det finns möjlighet att göra olika aktiviteter som passar alla åldrar. En aktivitet som varit särskilt populär har varit att spela canasta, men även fikaträffar och gemensamma promenader har varit på förslag. Mycket stöd har funnits tillgängligt genom projektet Goda Grannar, såväl praktisk hjälp som tips och råd menar Ruza. Oftast har de gemensamma träffarna hållits i gemensamhetslokalen Torghuset utanför HSBs hyresfastighet Målet.
" När jag fick höra om projektet blev jag nyfiken, mycket eftersom jag inte hade särskilt mycket koll på våra grannar innan."
Ruza är spänd på hur projektet kommer fortgå och menar att det är ett projekt som bidrar till att stärka gemenskapen och trivseln samtidigt som det minskar ensamheten. Hon ser ett behov av att stärka gemenskapen då det finns många ensamma som helt saknar socialt umgänge. Genom att öka trivseln och lära känna de som bor i området bättre blir det lättare att stanna till och ta en kort pratstundmed en granne. Något som kan skänka stor glädje.
– Det finns många ensamma som helt saknar socialt umgänge, och för trygghetens skull är det också bra att bygga gemenskap. Vi får bättre koll på vad som händer runt omkring oss och känner till vilka som rör sig i området. För vi har ett gemensamt ansvar eftersom vi alla berörs om något skulle hända, även om vi har våra egna lägenheter, säger Ruza.
Upplevelsen är att det fortfarande är ett projekt som är i startgroparna och än så länge har det där spontana sättet att umgås inte kommit igång helt. Ruza tror mycket på att ju mer de kan lära känna varandra, desto mer kommer de att bry sig om sina grannar, bli inspirerade och upptäcka gemensamma intressen.
– Det är ju ganska nytt för oss alla än och alla har sina arbeten, familjeliv och annat som man är upptagen med, säger Ruza.
Under projektets uppstart startades även en Facebookgrupp som öppnat upp för nya möjligheter. Både för att skriva ut info som rör boende, lägga upp bilder eller enkelt kunna planera aktiviteter med kort varsel, till exempel spontant bjuda in till en fika. Eller som nu: planera för en gemensam sommarfest. Ett av Ruza och Marias gemensamma intressen är att baka, och när idén om att ha en sommarfest kom till anmälde de direkt att de ville bidra med hembakade kakor. Festen blir även en form av försenad inflyttningsfest då inflyttning till både HSB brf Nätet och hyresfastigheten Målet, där projektet genomförs, skedde under pandemin.
När vi träffar Ruza och Maria pågår förberedelserna inför festen och det bakas för fullt i Torghuset. Det blir citronkaka, blåbärscheesecake och chokladmuffins med chokladcrumble till festens gäster. Förhoppningsvis bidrar de hembakta bakverken till att stärka gemenskapen ytterligare och ge många goda samtal och mycket skratt tillsammans.
– Hittills har det varit mest planerade träffar, men jag hoppas att det mer
spontana också kommer igång framöver, säger Ruza.
Till dig som vill öka gemenskapen grannar emellan