Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Ombyggnad Komplett - "Vi tar över ansvaret"

20 september 2023 Stora renoveringar kan bli både dyrare än förväntat och ta mycket tid för styrelsen. Med den nya tjänsten Ombyggnad Komplett vill HSB Göteborg eliminera problemen. – Vi tar över ansvaret för ombyggnationen, så att styrelsen kan luta sig tillbaka och ägna sig åt vardagen i lugn och ro, säger Per Lundqvist, chef för ombyggnad på HSB Göteborg.

Många som har suttit i styrelsen i en bostadsrättsförening kan känna igen slutfasen av ett stort byggprojekt. Det har blivit dyrare än planerat, tagit mängder med kvällar i anspråk, och mycket annat har fått stå tillbaka under tiden.

– Vi på HSB Göteborg ser ofta den här frustrationen hos styrelsemedlemmarna, och tänkte att vi ville göra något åt det, säger Per Lundqvist.

Därför lanseras nu den nya tjänsten Ombyggnad Komplett. Den innebär att HSB istället för att bara vara konsult blir totalentreprenör för hela ombyggnationen. Något som ger flera stora fördelar för bostadsrättsföreningen.

– För det första tar vi över byggherreansvaret och blir uppdragstagare. Vid en vanlig renovering ligger det på föreningen och då är det styrelsen som är ansvarig för att arbetsmiljölagen följs, vilket är ett oerhört stort ansvar. Det ska upprättas arbetsmiljöplan och riskanalyser, och är det någon på bygget som skadar sig kan det leda till allvarliga konsekvenser för styrelsen. Vid Ombyggnad Komplett ligger istället det ansvaret på oss på HSB Göteborg, säger Per Lundqvist.

"Vi tar över ansvaret för ombyggnationen, så att styrelsen kan luta sig tillbaka och ägna sig åt vardagen i lugn och ro"

 

För det andra får bostadsrättsföreningen ett fast pris för hela projektet. HSB Göteborg gör en detaljerad bedömning av projektets kostnad, och står för risken om projektet skulle bli dyrare än planerat.

– Vid renoveringar tillkommer i princip alltid kostnader för ändringar, tillägg och avdrag, för det upptäcks saker under arbetets gång som man inte kunde förutse från början. Då får styrelsen stå på stämman och förklara varför det helt plötsligt kostar sex miljoner istället för fem. Det slipper man med det är upplägget.

Den tredje stora fördelen är att HSB Göteborg fortsätter att ta ansvaret även under garantitiden, det vill säga fem år efter avslutat byggprojekt.

– Om föreningen själv har anlitat en entreprenör som sedan går i konkurs, står föreningen där utan hjälp och utan garantier. Nu står HSB Göteborg både för kostnader för eventuella fel, och sköter dessutom kontakterna med både medlemmar och entreprenörer.

Sammantaget vill Per Lundqvist likna Ombyggnad Komplett vid en försäkring, som ser till att föreningen vet exakt vad bygget kommer att kosta, och dessutom ger styrelsen lugn och ro under tiden. – Vid små projekt kanske inte det här behövs, men vid stora eller komplexa projekt kan det här vara skillnaden mellan en besvärsfri vardag och arbete för styrelsen alla kvällar i veckan.

Vill du veta mer om Ombyggnad Komplett

Per Lundqvist, chef Ombyggnad

HSB Göteborg erbjuder ett brett utbud av tjänster inom fastighetsförvaltning och ombyggnad för din bostadsrättsförening.