Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Podcasten Staden lyfter HSBs 100 år

05 oktober 2023 En pragmatisk utopist, så beskrivs HSB i podcasten Stadens specialavsnitt om HSBs hundraåriga historia. Podcasten Staden görs av Håkan Forsell, professor i historia, och Dan Hallemar, journalist.
Håkan Forsell, professor i historia, och Dan Hallemar, journalist sitter bland staplade caféstolar. Foto: Simon Johansson

2023 är ett jubileumsår för HSB som firats med bland annat en utställningsturné till 27 orter runt om i landet, en historiebok och ett jubileumsmagasin som beskriver innovationer under varje decennium sedan starten 1923. Som final på hundraårsjubiléet skildrar den ansedda podcasten Staden HSBs historia på sitt sätt.

– När vi fick möjlighet att med stöd från HSB göra ett avsnitt om deras hundraåriga historia tvekade vi inte, de utgör en av den svenska moderna stadshistoriens viktigaste spelare. Det här avsnittet är resultatet. Vi har haft generös tillgång till HSBs arkiv och helt fria tyglar att berätta den historia som vi hittat och velat förmedla, säger Dan Hallemar, journalist och en del av podcasten Staden.

HSB Riksförbund har bidragit med arkivmaterial och till produktionskostnaden. Podcasten Staden har funnits i tio år och utgörs av Håkan Forsell, professor i historia vid Stockholms universitet och Dan Hallemar, kulturjournalist och utbildad landskapsarkitekt.  

Lyssna på podcasten Stadens avsnitt om HSB

Prisad podd

4 oktober 2023 utsågs podcasten Staden till Årets strålkastare för insatser för gestaltad livsmiljö i Sverige. Bakom utmärkelsen står ArkDes, Boverket, Riksantikvarieämbetet och Statens Konstråd.