Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Så skapar du din drömbalkong i år

15 februari 2023 När våren närmar sig kommer den med solen, grönskan och värmen. Då är det många som äntligen kan gå ut till sitt "extrarum" igen - balkongen eller uteplatsen. Men även om det fortfarande är vinter finns det saker du kan göra för att få ut det mesta av tiden utomhus. HSB Stockholms utemiljöexpert Pauline Bjuhr tipsar här om vad du kan odla för att ha det grönt från vår till höst, när du ska börja plantera och hur du ska tänka för att öka trivseln för dina allra minsta grannar - pollinatörerna.

För många blir balkongen eller uteplatsen ofta ett större projekt än man kanske planerade för. Men det finns enkla saker man kan göra för att få till en mysig plats att vara på från vår till höst utan att det blir ett jättearbete. Det första man ska tänka på är de förutsättningar man har i just sin bostad.

- Alla har olika idéer om vad de vill ha på balkongen och hur det kan se ut. Men det man alltid ska tänka på är att om man ska plantera i till exempel pallkragar eller större krukor så ska man se till att balkongen klarar det. I äldre föreningar kanske balkongerna inte är byggda för att klara den tyngd som mycket växter och jord kan innebära, utöver möbler och liknande, säger Pauline. Och se till att du ställer fat under krukorna och att pallkragar är tätade. Då skyddar du ytskiktet på balkongen. Dessutom är det ju också viktigt för den som bor under dig. Ingen vill ju att det rinner ner smutsigt vatten och jord från grannens balkong.

kvinna_tittar_ut_genom_fonster.jpg

När det gäller vad man ska odla så är Paulines råd att först titta på läget och sedan bestämma sig. Om du inte har så mycket sol är det bra att titta på skuggtåliga bladväxter, som ormbunkar och hortensia, medan till exempel kryddväxter trivs väldigt bra i solen.

- Om du har det soligt större delen av dagen så är kryddor jättebra. Blanda gärna olika sorters kryddor, det kan alla i hushållet dra nytta av. Även pelargoner och lavendel trivs bra i solen. För många plantor är det också hög tid att börja så redan i februari och mars – vill du till exempel ha chili eller tomater är det dags att plantera då. Här kan man börja inomhus och sedan flytta ut när man ser att det börjar bli lite varmare.

För dig som inte hunnit plantera vissa örter och växter i tid tipsar Pauline om att köpa redan uppvuxna plantor. Tänk också på att en del av det som du planterar i år kanske inte kommer ge skörd det första året, till exempel jordgubbar.

odling-kvinna-inne.jpg

Pauline tycker också att det är viktigt att man tänker på växtligheten på balkong och uteplats som en del i ett större sammanhang.

- Balkongen är fantastisk för att skapa en artrikedom och hjälpa pollinatörer och andra insekter, säger Pauline. Många insekter är hotade på grund av klimatförändringarna och genom att skapa en variation så kan man bidra till den biologiska mångfalden. Skapa en växtrikedom och blanda växter, så att det finns mycket att välja på. Kryddväxter som blommar är jättebra. Kanske kan du sätta ut ett insektshotell där de kan flytta in? Om du funderar över vad som hjälper bäst och vad som passar för just din balkong eller uteplats så kan du alltid fråga på handelsträdgården eller plantskolan, de svarar gärna på de frågorna.

Tänk också på att balkongen eller uteplatsen inte behöver vara vilande under vinterhalvåret. För att ha grönska under en lång säsong och ha glädje av ett grönt rum under de gråare årstiderna är vintergröna växtslag ett bra inslag. De kan planteras redan under vår och sommar för att frodas och växa sig större till höst och vintern. De vintergröna växterna kan, som namnet antyder, övervintra och klarar sig fint även när det blir kallare ute. Flera olika lökväxter är också bra att sätta under hösten, då kommer de blomma till våren.

För fler idéer om hur du kan skapa din perfekta uteplats, läs vår artikel om att öka mysfaktorn på balkongen och våra sex snabba tips för en härlig balkong och uteplats. Och för dig som vill få ännu mer inspiration så har Paulines kollegor Gunilla och Kristin massor av tips och råd i vårt talkshow-avsnitt om terrass och balkong.