Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Se över avgiften regelbundet - för bostadsrättsföreningens bästa

27 september 2023 Höjda räntor, inflation och en svag krona påverkar inte bara privatpersoners ekonomi, utan även bostadsrättsföreningars. Kostnaderna för Sveriges bostadsrättsföreningar ökar nu kraftigt, men ändå är det många som avstår från att använda sig av det som kan vara ett av de bästa verktygen i föreningens ekonomiska verktygslåda när det är tuffare tider: att se över avgiften. Här hittar du som sitter i en styrelse svaren på hur ni bör tänka kring en höjning.

HSB Stockholms bostadsrättsbarometer från 2023 visar att trots ökande kostnader har den genomsnittliga avgiften i Stockholms bostadsrättsföreningar lämnats oförändrad. Detta har i sin tur lett till ett sjunkande sparande till framtida underhåll.

Det kan vara svårt för en styrelse att ta beslut om en avgiftshöjning i en bostadsrättsförening. Det kan vara för att styrelsen oroar sig för att bli impopulära hos de boende eller att man inte vet hur mycket höjningen bör eller får ligga på. Många som sitter i styrelser ser också risken för att ens egen lägenhet tappar i värde, vilket kan skapa oenighet i styrelsen.

Samtidigt brottas många bostadsrättsföreningar idag med ökade kostnader för lån, el, fjärrvärme, avfallshantering, vatten och mycket annat. Att höja avgiften kan göra att föreningen klarar dessa kostnader och förblir ekonomiskt stabil. Därför rekommenderar HSB Stockholm att alla bostadsrättsföreningar ser över sina avgifter årligen, i samband med att man planerar för nästa års budget.

daniel-soderberg-hsb-stockholm.pngFör att reda ut vad som gäller kring avgiftshöjningar pratade vi med Daniel Söderberg, brf-ekonom på HSB Stockholm.

- Får man höja avgiften när som helst?

- Ja, men min rekommendation är att man ser över avgiftsnivån i samband med att man gör årsbudget och går igenom underhållsplanen.

- Finns det någon begränsning för vad avgiften får användas till?

- Årsavgiften ska täcka föreningens löpande verksamhet, det vill säga el, värme, räntor med mera. Dessutom ska det finnas utrymme för underhåll av fastigheterna. 

- Vad ska avgiften täcka och hur hög bör den vara?

- Först och främst ska avgiften täcka verksamhetens kostnader, därtill sparande till framtida underhåll. Hur stor en avgift är beror på vilka kostnader som föreningen har och det går därför inte att ge ett generellt svar på hur stor avgiften ska vara. Framtida underhåll kan också skilja sig mellan olika föreningar, beroende på vilka komponenter som finns i fastigheterna; exempelvis balkonger, hissar eller vilken typ av tak eller fasad man har. Säkerställ att er underhållsplan är uppdaterad och innehåller alla väsentliga komponenter för att få fram er förenings underhållsbehov.

HSB Stockholm vet vad ett genomsnittligt sparande bör vara för att klara kostnaderna för framtida underhåll och har tagit fram ett nyckeltal för detta: "Sparande". Det visar hur stor del som går till sparande för framtida underhåll per kvadratmeter. HSB Stockholms rekommenderade nivå för sparandet är mellan 250 och 300 kr/kvm per år. Ni kan se om er förenings sparande ligger på en bra nivå med hjälp av tabellen nedan.

Riktvärden för sparande Kr/kvm per år
Högt 300> kr/kvm
Måttligt till högt 225-300 kr/kvm
Lågt till måttligt 120-225 kr/kvm
Mycket lågt <120 kr/kvm


Har du frågor kring din förenings sparande, kan du kontakta er förenings ekonom på HSB Stockholm.

- Behöver en höjning av avgiften vara permanent?

- Nej, men försök att få en så jämn avgiftsutveckling som möjligt så att medlemmarna kan planera sin ekonomi.


Avgiftshöjningen kan påverka värdet på lägenheterna i föreningen negativt, hur kan styrelsen resonera kring detta gentemot medlemmarna? Och kan medlemmarna stoppa en höjning?


Medlemmarnas enda sätt att påverka beslut om avgiftshöjning är genom att byta ut styrelsen vid en stämma, som då kan ändra beslutet eller välja att sänka avgiften. Det stämmer att en höjning av avgiften, i kombination med andra ekonomiska faktorer, kan bidra till en minskning av värdet på lägenheterna i föreningen vid försäljning. Men det är viktigt att betänka att saker som eftersatt underhåll och andra nedskärningar föreningen då behöver göra också kommer att påverka föreningen negativt, ofta till en mycket högre grad. Det blir svårare att få en lägenhet såld i en förening med dålig ekonomi, som inte har råd med sitt underhåll eller som måste välja sämre förvaltningslösningar. I värsta fall kan det bli som så att föreningens ekonomi blir så dålig att den inte längre kan klara sina betalningar. I sådana fall kan föreningen begäras i konkurs, vilket oftast leder till att fastigheten, och då även bostadsrätterna, säljs. Medlemmarna kommer då sitta med privata lån, men utan tillgången som bostadsrätten varit.


Ekonomisk förvaltning som sparar tid och pengar

Ekonomisk förvaltning handlar förstås om att få koll på bostadsrättsföreningens ekonomi. Men det är inte allt. Det handlar också om att frigöra tid för styrelsen, skapa trygghet för de boende, planera inför framtiden och sist men inte minst – öka värdet på fastigheten och alla lägenheter i den.

Vill du veta mer om hur HSB Stockholm kan hjälpa er med ekonomisk förvaltning?