Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Styrelse i balans: en nyckel till en framgångsrik bostadsrättsförening

07 november 2023 Inom bostadsrättsföreningar är det inte ovanligt att stöta på utmaningar gällande arbetsfördelning. En vanlig problematik är den ojämna arbetsbördan, där ett fåtal individer oftast bär den tyngsta bördan, medan andra kanske gör mindre eller till och med ingenting alls.

För att uppnå en fullt fungerande bostadsrättsförening och styrelse krävs rätt stöd och en balanserad arbetsfördelning. När arbetsuppgifterna fördelas rättvist blir inte bara arbetet mer effektivt, utan det blir även roligare att sitta ta ett uppdrag.

Ordförandehar absolut en viktig roll , men det är viktigt att påminna om att ordförandens huvudansvar ligger i att leda styrelsenarbetet och inte att göra alla andra arbetsuppgifter. Men hur hanterar man situationen när vissa inte bidrar så mycket som de borde?

Elias Tony, Medlemsansvarig på HSB Södertörn, har några råd i detta avseende. "En sak jag ofta föreslår är att, utifrån ett ledarskapsperspektiv, tydligt fördela uppgifterna. Om en uppgift upprepade gånger blir ignorerad, kan det vara bra att ta upp det på nästa möte och försöka förstå orsaken. Ibland kan det finnas legitima skäl, såsom sjukdom, men om uppgiften kontinuerligt försummas är det kanske dags att överväga att delegera den till någon annan. Styrelseutbildning kan vara ett effektivt verktyg för att praktiskt fördela och förstå arbetsuppgifterna."

"Det är också en god idé att implementera en årlig ansvarsfördelning med spelregler som alla behöver godkänna, som klargör varje styrelseledamots förväntade bidrag. Ett annat trick är att matcha roller med ledamotens yrkesbakgrund eller intressen, vilket kan göra arbetsuppgifterna mer engagerande," tillägger Elias.

För att uppnå en framgångsrik bostadsrättsförening är det avgörande att fokusera på att delegera, kommunicera och agera. Sedan är det även viktigt att vara medveten om vad som är styrelsens arbetsuppgifter. Ibland ser jag styrelseledamöter som utför arbetsuppgifter som kan och bör utföras av exempelvis HSB medarbetare. Det handlar inte bara om att skapa en god arbetsmiljö för styrelsen utan även om att vissa arbetsuppgifter inte får utföras av person som inte är utbildad inom fältet. Genom att vara medveten om vad styrelsens arbetsuppgifter är blir det lättare att delvis delegera internt i styrelsearbetet men också kunna delegera till förvaltare eller annan medarbetare på HSB.

I bostadsrättsföreningens värld föds ingen med en ordförandeklubba i handen. Alla lär sig och utvecklas med tiden. Genom en korrekt arbetsfördelning skapar man en balanserad arbetsbelastning, vilket resulterar i ett roligare och mer engagerande uppdrag.

Om din förening står inför utmaningar gällande arbetsfördelning eller kämpar med bristande engagemang, tveka inte att oss på HSB Södertörn. Vi finns här för att hjälpa er i ert styrelsearbete.