Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Wow vilken Barngala det blev

20 februari 2024 Barnens ögon glittrade i takt med lamporna på scen när Barngalan åter tog plats på Sparbanken Skåne Arena lördagen den 17 februari och därmed inledde årets sportlov.
Artister på Barngalan 2024 Dans och cheerleading blandades med musik under Barngalan 2024, allt under ledning av Alex Hermansson

Förväntansfulla besökare i alla åldrar kunde njuta av vårsolen medan de väntade i kön som ringlade sig lång utanför Sparbanken Skåne Arena. Klockan 13.00 lördagen den 17 februari gick Barngalan 2024 av stapeln och wow vilken eftermiddag det blev! 

Aktivitetsfältet bjöd på skojigheter för såväl stor som liten. A-hallens främre del bjöd på cirkustema, vilket förstärktes av ljusslingan som hängde som ett tälttak över aktiviteterna. Temat förstärktes även av de färgglada cirklarna i golvet, likanden små maneger där cirkuskonster som jonglering eller att snurra tallrik på pinne kunde testas. Den lite mer våghalsige kunde utmana sig i både lingång och trapets. Här fanns också kick-boxning och den som var sugen på snacks kunde hämta härligt salta popcorn som LKF delade ut. 

- Att snurra tallrik var kul, men det var också lite klurigt, sade Oskar, 11 år.

För de med lite mer spring i benen erbjöd B-hallen ett betydligt högre tempo med aktiviteter som bjöd in till fart och fläkt. Här kunde reaktionsförmågan testas, dansstegen utvecklas och smidigheten testas. En enorm hinderbana bjöd dessutom på en rejäl utmaning. 

- Jag gillar hur aktiviteterna är som två olika världar med helt olika inriktning, då kan barnen välja om de vill ha mer fart eller lite mer klurigt, sade en mamma som besökte Barngalan under lördagen.

När själva galashowen började öppnades scenrummet upp och under ledning av Alex Hermansson bjöds det på en rejäl dos energi. Han guidade besökarna genom galan samtidigt som han bjöd på imponerande akrobatik. Klara Hammarström charmade publiken och barnen jublade högt när hon spelade några av sina mest kända låtar, varav två kunde kännas igen från melodifestivalen.

När Gneben skulle lära ut några av teknikerna i Beatboxing blev det klart för publiken vilken talang som krävs för att bemästra dessa ljud. På scen visade också de båda dansgrupperna samt Malmö Allstar Cheerleading stor skicklighet med sina olika nummer. De flesta var nog imponerade över den koordination och samarbetsförmåga som krävs för att klara av några av de nummer som visades.

Samtidigt som Barngalan handlar om att ha kul så finns det också ett allvarligare tema bakom denna. I år handlade detta om barns rätt till rörelse och ett hälsosamt liv, vilket årets förmånstagare, Generation Pep, arbetar hårt för. På scen för att ta emot en check från HSB Skånes vd Ann Irebo och hennes barnbarn Linnea var Carolina Klüft, verksamhetschef för Generation Pep. När Alex frågade Ann Irebo varför HSB Skåne arrngerar Barngalan svarade hon: - Vi arrangerar Barngalan för att visa barnen att de är vår framtid och för att påminna alla vuxna om att barnen är de viktigaste som finns.

Efter galashowen bjöd Alex och Klara in barnen till "meet and greet", för en möjlighet att ta en bild med de båda artisterna och att få deras autograf.

- Stor tack för detta trevliga arrangemang med en stor portion av både lek och interaktion. Mina barnbarn åkte, precis som jag, hem med stora leenden på läpparna, sade en mormor efter att ha besökt Barngalan.

Barngalan 2024 var den sjätte i ordningen som HSB Skåne stod som arrangör för. Galan är helt tillägnad barnen och tillsammans med partners från näringslivet kunde vi ge barnen en magisk eftermiddag som de förhoppningsvis kommer att minnas länge.

Bilder från eftermiddagen kommer inom kort.