Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Eldrivna handverktyg inom fastighetsskötseln

03 juli 2024 I Eslöv använder fastighetsförvaltningen nu eldrivna handverktyg i stället för bränsledrivna. En hållbar förändring som gör gott för såväl miljön som för användaren av verktygen.
Joakim Olsson, skötselchef i Eslöv använder en eldriven grästrimmer.

För 2,5 år sedan började de bränsledrivna verktygen fasas ut till förmån för eldrivna alternativ. Inledningsvis möttes förändringen med viss skepsis bland fastighetsskötarna, som var vana vid de äldre bränsledrivna verktygen.

- Det är en förändring, och många var vana vid att arbeta med bränsledrivna handverktyg. Det fanns förutfattade meningar om att eldrivna verktyg skulle vara sämre. Men den attityden förändrades snabbt, berättar Joakim Olsson, skötselchef hos HSB Skåne i Eslöv.

Fördelarna med eldrivna verktyg är många. Den främsta anledningen till bytet är den minskade miljöpåverkan då de inte släpper ut några avgaser. Dessutom är de mer skonsamma för fastighetsskötarna. Eldrivna verktyg ger ifrån sig mindre buller, är vibrationsfria och väger mindre, vilket minskar belastningen på användaren.

- Framför allt behöver inte mina kollegor arbeta i avgaser längre. Avgaserna som släpps ut vid användningen av bränsledrivna handverktyg kan ge huvudvärk, säger Joakim.

Idag använder fastighetsskötarna i Eslöv eldrivna häcksaxar, grästrimmrar och handgräsklippare. Enligt Joakim har dessa verktyg visat sig vara en värdefull investering.

- De kostar lite mer än bränsledrivna verktyg, men om man tar hand om dem kräver de mindre underhåll och kan fungera utmärkt under flera år, säger Joakim.

Planen framåt är att utöka sortimentet med fler eldrivna verktyg, såsom lövblåsare. Innan dess kommer olika modeller att testas för att säkerställa att de uppfyller fastighetsskötarnas behov. Dessa tester är planerade att genomföras till hösten.

"Vi vill att vårt arbete ska genomföras på ett så hållbart sätt som möjligt. Tack vare den tekniska utvecklingen har vi redan kunnat ta ett stort steg mot en mer hållbar verksamhet och ser fram emot att fortsätta utvecklas, avslutar Joakim."