Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

EU-stöd för energieffektivisering i Västertorp

26 februari 2024 I fastigheten Skridskoremmen i Västertorp räknar HSB Stockholm med att halvera energianvändningen efter en omfattande renovering. Något som delvis finansierats med energieffektiviseringsstöd från EU.
HSB Stockholms renovering i Västertorp har genomförts med ekonomiskt stöd från Europeiska unionen, NextGenerationEU.

I närheten av Västertorps parker och grönområden återfinns Skridskoremmen – ett charmigt flerbostadshus med 52 hyreslägenheter och en stor vacker innergård, uppfört på 50-talet. HSB Stockholm arbetar systematiskt med att rusta upp sitt fastighetsbestånd, och för ett drygt år sedan hade turen kommit till Skridskoremmen. En större renovering inleddes, med målet att minska fastighetens energianvändning påtagligt.

Kristian Gauffin, projektchef för renoveringen, såg tidigt till att via Länsstyrelsen söka EU:s stöd för energieffektivisering i flerbostadshus – något som beviljades.

– Stödet från EU har täckt omkring en femtedel av vår investeringskostnad. Det är ett mycket bra incitament för fastighetsägare att energieffektivisera. Vi sänker vårt klimatavtryck samtidigt som boende får ett betydligt bättre inomhusklimat, säger Kristian Gauffin. 

Ett av kraven för att beviljas stödet är en sänkt energianvändning med 20 procent. När de energieffektiviserande åtgärderna nu är klara räknar HSB Stockholm med en halverad energianvändning.

Följande åtgärder har genomförts, och beviljats ekonomiskt stöd från Europeiska unionen, NextGenerationEU:

  • Nya fönster
  • Ny fasad med tilläggsisolering
  • FTX-ventilation med värmeåtervinning
  • Nya fläktrum på vindarna
  • Injustering av värme
  • Nya balkonger
  • Konsultkostnader