Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Här bor alla själva - fast tillsammans

11 januari 2024 I centrala Lund har HSB Skåne och Coliving-företaget Udda skapat ett unikt bostadskoncept, copartment. Copartment-huset erbjuder sina boende den ultimata kombinationen av privatliv och gemenskap.
– Det här passar mig perfekt, berättar Eeric Brask, en av de första som flyttade in.
I Copartment-huset har Eeric och Johan funnit en perfekt balans mellan privatliv och gemenskap. I Copartment-huset har Eeric och Johan funnit en perfekt balans mellan privatliv och gemenskap.

Vi besökte huset för att lära oss mer om hur det är att bo i det speciella konceptet. Vid entrédörren möts vi av Johan Sjunnesson, husets House Activator. Johan visar oss runt i huset samtidigt som han berättar om sin roll. Att vara House Activator innebär att han är kontaktlänken mellan Udda och de boende. Till Johan kan de som bor i huset framföra sina önskemål och synpunkter, sedan tar han det vidare till antingen coliving-företaget eller så tas frågan upp vid ett möte med alla boende.

– När någon ny flyttar in är jag på plats för att välkomna personen och informera om konceptet samt våra husregler, berättar Johan.

Johan visar oss vidare in till sin lägenhet. Lägenheten är precis som alla andra, grundmöblerad med säng, nattduksbord, gardiner och en lampa. Utöver det har Johan gett lägenheten en egen touch med soffa, skrivbord och förvaringsmöbler. Samtidigt som vi kollar runt berättar Johan om hur de boende har tillgång till en boendeapp.

– Vi har en app där alla nyinflyttade brukar presentera sig. Via appen kan vi också bjuda in till aktiviteter eller chatta med varandra.

I appen laddas det upp aktiviteter med jämna mellanrum. Vissa aktiviteter arrangeras av Udda medan andra är initierade av de boende. Det kan vara allt från att bjuda in till en bakningskväll eller en utflykt som exempelvis klättring. Vissa aktiviteter stöds ekonomiskt av Udda för att göra dem mer tillgängliga för alla, oavsett ekonomiska förutsättningar.

Eeric var en av de första som flyttade in

Efter vårt besök hos Johan träffar vi Eeric Brask, en av de första hyresgästerna som flyttade in i huset när det öppnade 2021. Det är första gången som Eeric bor i ett Copartment-hus och han visste inte själv att det var Copartment-huset han sökte förrän han hittade det.

– Jag skulle flytta till Lund för att plugga och ville uppleva studentlivet fullt ut. Men att bo i en korridor kanske inte passar mig helt då det oftast är yngre människor som bor där. Det kan vara mycket fester och ofta lite väl stökigt. Då hittade jag det här och kände att det passar mig perfekt, berättar Eeric.

Eeric trivs jättebra i Copartment-huset. Han berättar om hur konceptet passar honom och hans behov perfekt. Det är en bred variation av människor som bor i huset, vissa jobbar medan andra studerar på universitetet eller gör sin utbytestermin i Sverige. Därav får han möjlighet att lära känna olika personer vilket ger ett kulturellt utbyte som Eeric uppskattar. Men han berättar även om den utmaning som han upplever med att bo i ett coliving hus: städningen. Trots att de får professionell städhjälp två gånger i veckan kan meningsskiljaktigheter uppstå när det gäller den vardagliga städningen.

– Här bor människor med olika kulturer och bakgrunder, vilket gör att många har olika syn på städning. Det kan vara utmanande när vissa anser att det är tillräckligt rent medan andra inte håller med, säger Eeric.

Trots detta anser Eeric att det fungerar väldigt bra att bo i huset. Han betonar att responsen är positiv när han lyfter något problem.

I Copartment-huset i Lund har Johan, Eeric och de andra hyresgästerna funnit en perfekt balans mellan privatliv och gemenskap. Genom att dela utrymmen och upplevelser får de det bästa av båda världar samtidigt som de lever ett mer hållbart och socialt liv. Copartment är ett levande exempel på hur coliving kan vara framtidens boendealternativ, där människor delar mer än bara ett tak över huvudet - de delar sina liv och skapar en bättre framtid tillsammans

 

 

Vad är coliving?

Coliving är en boendeform som växer i popularitet och har visat sig vara en hållbar lösning på många sätt. I länder runt om i världen har coliving redan etablerat sig som ett vanligt sätt att bo, men i Sverige är det fortfarande relativt nytt och utvecklas ständigt. Grundtanken är enkel: du bor i ditt eget rum, men delar de gemensamma utrymmena med dina grannar.

Copartment-huset i Lund

HSB Skånes hus består av två våningar med vardera nio rum. Varje rum är cirka 25–30 kvadratmeter och fungerar som en egen mindre lägenhet med sovrum och eget badrum.
De gemensamma utrymmena är desamma på båda våningarna. De inkluderar ett välutrustat kök, bekväma vardagsytor, tvättmöjligheter, en terrass eller balkong samt ett biorum som bjuder in till filmkvällar eller andra gemensamma aktiviteter. I de gemensamma utrymmena finns allt som behövs, inklusive möbler och köksredskap. Detta minskar behovet av att köpa nya saker och främjar hållbarhet.
För att konceptet ska fungera så bra som möjligt har HSB Skåne ett samarbete med Udda som bidrar med ett serviceavtal. I Serviceavtalet ingår bland annat alla möbler, städning av gemensamhetsytor, wi-fi, kaffe/te, visst förbrukningsmaterial och community-evenemang.


Läs mer om Copartment-huset på hsb.se/skane/copartment