Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSBs solcellspark utbyggd och i full drift

20 mars 2024 HSBs Solcellspark i Strängnäs invigdes 2020. Den växte snabbt ur sin kostym och nyligen avslutades en utbyggnad vilket återigen gör den till Sveriges största. Anna-Karin Ilemyr, fastighetschef på HSB Södertörn, tar oss med in i parken och berättar om nyttan med solel.

HSB Södertörns engagemang i solcellsparken är en del av arbetet med att minska klimatpåverkan och bidra till hållbar utveckling. "Förutom att alla våra hyresfastigheter drivs med solel, så bidrar vi också till det gemensamma elnätet och därigenom till att hantera klimatutmaningarna. Vi bidra helt enkelt till en mer hållbar värld," berättar Anna-Karin. 

En av uppgraderingarna i solcelllsparken, förutom större kapacitet, är installationen av ett stort batterilager. Batterilagret gör det möjligt att lagra överskottsel från solenergiproduktionen. Dessutom fungerar det som en stabilisator för elnätet, vilket bidrar till att minska svängningar i elpriset och säkerställa en stabil elförsörjning. 

"Genom att investera i batterilagring får vi en effektiv användning av den producerade solenergin samtidigt som vi bidra till en stabilisering av elnätet och säkerställa en hållbar elproduktion," förklarar Anna-Karin. 

Förutom solenergin pågår vissa ytterligare förbättringar av användningen av markytan där panelerna är installerade. En sådan åtgärd är att plantera ängsblommor och en annan är att använda betande får istället för gräsklippare på ytan. 

"Framtiden för energiförsörjning ligger i det som är förnybart, och vi är stolta över att vara en del av omställningen," tillägger Anna-Karin. "Genom att fortsätta investera i solenergi och andra hållbara energilösningar strävar vi mot att uppnå våra klimatmål och skapa en bättre miljö för kommande generationer." Parken är en ekonomisk förening där alla vinster återinvesteras i parken eller i nya förnybara energialternativ. 

HSB Solcellsparken i Strängnäs är inte bara ett exempel på teknisk innovation och hållbar utveckling, utan också ett resultat av samarbete och engagemang för en grönare framtid. HSB Södertörn är stolta över att vara en del av denna viktiga utveckling. 

Fun fact om solenergi 

Solenergi är lönsamt 
Lönsamheten visar sig direkt i form av lägre elräkningar. En egenkonsumtion av solelen gör att du slipper köpa in el och sparar in på kostnaden för elen, men även den rörliga nätavgiften och eventuell energiskatt. Många går plus redan första året. 

Solenergi är miljövänligt 
Sett ur ett större perspektiv är man som solelproducent med i en global rörelse där mikroproduktion är en del av ett hållbart samhälle med en tydlig framtidstro. Samtidigt är solenergi det kraftslag som både är billigast och snabbast att bygga nytt. 

Solenergi gör dig oberoende 
Med solceller på taket kommer du alltid ha tillgång till närproducerad el och kan känna dig oberoende av elbolagens elprishöjningar framöver. Samtidigt utvecklas batteri- och laddlösningar kontinuerligt för den som vill komplettera sin anläggning. 

Lär dig mer om HSBs hållbarhetsstrategi

Fun fact källa: energiengagemang.se