Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Med pulsen runt hörnet i heta Hornstull

15 februari 2024 I Hornstull möts de bästa av två världar. Här samsas ett myllrande krog- och nattliv med populära grönområden och Mälarens vatten. Nu finns en unik chans för dig som bosparar i HSB att söka en av våra 23 tidstypiskt nyrenoverade lägenheter på Långholmsgatan.

Stadsdelen Hornstull ligger på Södermalms västra udde, och är ett av Stockholms populäraste bostadsområden. Kanske beror det på att allt finns inom en armlängds avstånd. Som stadsbussar och tunnelbana, krogar och restauranger, klubb- och nattliv, etablerade butikskedjor och nischade småhandlare. Eller de uppskattade grönområdena Hornstulls strand, Tantolunden och Långholmen som med sin närhet bjuder in till promenader, utflykter, träning och vattenaktiviteter.

Unik chans i Stockholms innerstad
Mittemot Hornstulls centrum, på andra sidan Långholmsgatan, återfinns HSB Stockholms hyresfastighet Fabriken. Byggnaden uppfördes 1924 och har det senaste året renoverats grundligt, om än varsamt, och nu finns 23 hyreslägenheter att söka för HSBs bosparare. En unik chans enligt projektchef Krister Norlin, som ansvarat för renoveringen.

– För bosparare som vill bo i Stockholms innerstad är detta en unik chans då vi ytterst sällan förmedlar så pass många lägenheter samtidigt. Två av dem är dessutom ungdomslägenheter. Det är en vacker byggnad med många tidstypiska detaljer i ett av Stockholms mest eftertraktade lägen, säger Krister.

Fabriken

Tillbaka till ursprunget
Den ett år långa renoveringen har varit omfattande. Samtliga kök och badrum har ersatts, precis som ledningar för vatten, värme, avlopp och el. Med modern ventilationsteknik återvinns värmen i frånluften, vilket sänker energianvändningen. Därutöver har golv, väggar och tak fått nya ytskikt. Även trapphusen är upprustade, med postboxar i entrén, nya säkerhetsdörrar och ett nytt miljörum för tydlig avfallssortering. Och i källarplanet har tvättstugan renoverats från grunden med nya energisnåla maskiner för tvätt och torkning.

Kök

HSB Stockholm har som ambition att renovera varsamt och bevara eller återbruka byggmaterial där det är möjligt. I Fabriken har det dock varit en utmaning då många originaldetaljer byttes ut när en tidigare hyresvärd renoverade fastigheten på 70-talet.

– Det är snarare regel än undantag i äldre fastigheter, vilket är synd. För att återge Fabriken sin ursprungliga charm har vi medvetet valt nya, tidstypiska detaljer där det varit möjligt, säger Krister Norlin.

Ett exempel är den nya fasaden som återfått sin ursprungliga kulör. Ett annat är nya golvsocklar i 20-talsstil. Ett tredje är de nya träfönsterna i ursprunglig storlek och form, som ersatt de tidigare insticksfönsterna. Och i köken har nya linoleummattor lagts in, precis som det var på 20-talet. Men vissa saker från 1924 finns kvar än i dag, 100 år senare.

– Vi har bland annat behållit innerdörrarna med stuckatur, och slipat och behandlat så gott som alla parkett- och plankgolv, avslutar Krister Norlin.

Vardagsrum

Läs mer och ansök här.

FAKTA FABRIKEN 4, HORNSTULL
Stadsdel: Hornstull, Södermalm (Stockholms stad)
Upplåtelseform: Hyresrätt
Hyresvärd: HSB Stockholm
Hyra: Hyresförhandling pågår (uthyrning sker till preliminär hyra som ändras efter genomförd hyresförhandling).
Om fastigheten: Uppförd 1924, 43 lägenheter om 1-3 rok, fem våningar, hiss.
Kommunikationer: Tunnelbana och bussar. Närhet till pendeltåg och tvärbana.
Etappvis inflyttning: 15 maj, 3 juni (kontraktsdatum 1 juni) och 17 juni (kontraktsdatum 15 juni).

Söderort populärast bland HSBs bosparare

Spara till ditt nya hem med HSB Bospar