Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Två av tio äldre behöver bättre anpassat boende

02 juli 2018 Hela 98 procent av äldre hushåll är nöjda med sitt nuvarande boende. Men knappt två av tio uppger att det finns ett annat boende som passar dem bättre. De som trots det inte flyttar tycker om sitt nuvarande boende för mycket, eller anser att det nya boendet är för dyrt. Det visar en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av HSB Riksförbund.

– Det här visar att vi behöver se över pensionärernas bostadstillägg. De riktade stöden på bostadsmarknaden är generellt för snålt tilltagna. Det gör att alltför många har ett boende som passar deras behov dåligt, det gäller även äldre hushåll. Undersökningen visar också att vi har anledning att se över flyttskatten, idag låser den fast människor i sämre anpassade boenden, säger Linn Matic, samhällspolitisk chef HSB Riksförbund.

Upp till fyra av tio behöver nytt boende om fem år
Sex av tio äldre tror att deras nuvarande boende kommer att passa deras behov även om fem år. Men två av tio tror inte det, och lika många är tveksamma. De som uppgett att deras boende inte kommer passa dem om fem år anger att anledningen till detta är åldern, 38 procent, följt av att bostaden/trädgården är för stor, 28 procent.

– Det är olyckligt att många äldre som behöver flytta den närmaste tiden inte kan hitta ett bättre anpassat boende. Vi behöver skapa bättre förutsättningar för att äldre kan vara kvar i sitt närområde i ett nytt boende som har de bekvämligheter som åldern ibland kräver. Det kan ske med bättre blandade bostadsområden, där det finns en tydlig variation på tillgänglighet i bostäderna, säger Linn Matic.

Fem procent vill hyra ut
Endast fem procent av äldre hushåll kan tänka sig att hyra ut en del av sin bostad. Anledningen är att man saknar utrymme, 39 procent, saknar separat ingång, 35 procent, eller att de inte vill bli störda, 31 procent.

– Det är viktigt att vi hittar smartare sätt att använda befintligt bestånd, men den här undersökningen visar också på att viljan att hyra ut delar av bostaden är förhållandevis liten. Och att Sveriges samlade bostadsbestånd i många fall inte är särskilt bra anpassat för smart uthyrning, säger Linn Matic.

I undersökningen deltog 1 000 personer som var 65 år eller äldre. De slumpvis utvalda deltagarna tillfrågades den 12-19 juni i en webbpanel utformad av Sifo.