Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB välkomnar regeringens beslut om bostadsnära förpackningsinsamling och matavfall

29 juni 2018 Regeringen har beslutat om förordningsändringar om producentansvaren för förpackningar och returpapper samt kommunernas insamling av matavfall. Detta ska leda till enklare och mer lättillgängliga insamlingssystem för hushållen för att det ska var lätt att göra rätt. Erfarenheterna visar att fler sorterar när tillgängligheten blir bättre, vilket bidrar till god resurshushållning.

Från 2021 till 31 mars 2025 ska hushållens förpackningsavfall och returpapper transporteras bort av från minst 60 procent av alla bostadsfastigheter. Därefter ska hushållens förpackningsavfall och returpapper transporteras bort från 100 procent av alla bostadsfastigheter. Om borttransport från bostadsfastigheten inte bedöms skälig ska förpackningsavfallet samlas in på en plats som med hänsyn till omständigheterna ligger så nära bostadsfastigheten som möjligt. Och är lättillgängliga för dem som vill lämna ifrån sig förpackningsavfallet.  

– Producenterna av förpackningar och papper tillhandahåller idag ett insamlingssystem vars servicegrad skiljer sig väsentligt från den servicegrad kommunerna ger vid insamlingen av restavfall från hushållen. Och hushåll i de bostadsrättsföreningar som anordnat insamling av förpackningsavfall och returpapper betalar dubbelt för denna insamling. Både när man köpt en vara i affären, genom en förpackningsavgift som ligger i varans pris, och genom månadsavgiften för att finansiera borttransport från bostadsrättsföreningen. Det är en orimlig ordning, säger Magnus Ulaner, Miljöchef på HSB Riksförbund.

För att säkerställa att ambitionshöjningen är genomförbar i praktiken anger regeringen att insamlingssystemen ska erbjuda fastighetsägaren kostnadsfri borttransport och genomföra detta om inte fastighetsägaren avböjer.

- Regeringens beslut klargör att finansiering av fastighetsnära insamling tillhör producenternas ansvar vilket är något som HSB verkat för i många år och det är glädjande att miljöminister Karolina Skog är tydlig gällande detta, säger Magnus Ulaner.

Fastighetsägaren ska underlätta för insamlingssystemet att transportera bort förpackningsavfall och returpapper. Det definieras under vilka förutsättningar fastighets-ägaren får avböja och det ska vara möjligt att ta hänsyn till olika omständigheter vid bedömningen av om det är skäligt att göra undantag från kravet på bostadsnära insamling.

För att bidra till att matavfall tas bättre om hand som en resurs har regeringen även beslutat om krav på att kommunerna ska erbjuda system för separat insamling av matavfall från hushållen senast år 2021.

- Det är bra att det kommer krav på kommunerna ska erbjuda hushållen separat insamling av matavfall. Separat insamling av matavfall bidrar till att biogas för fordon och biogödsel för att föra tillbaka näring till jordbruksmark kan produceras, vilket är klok resurshushållning. 

Vad är producentansvaret för förpackningar och tidningar?

Producentansvarslagarna ger företag som sprider förpackningar och tidningar på den svenska marknaden ett ansvar för att dessa samlas in och återvinns. Lagarna kom 1995 och syftar till en miljömässigt hållbar återvinning av alla de förpackningar och tidningar som årligen används i Sverige.

HSBs remissvar finns att läsa i sin helhet i denna pdf