Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Anders Lago i SvD: ”Ökad trångboddhet hot mot integrationen”

14 februari 2017 Trångboddheten ökar i storstädernas mest utsatta miljonprogramsområden, något som kan få svåra konsekvenser för både individer och samhället. Det konstaterar HSBs ordförande Anders Lago i en debattartikel i dagens SvD.

Var femte hushåll i storstäderna är trångbott, mot var tionde i resten av landet. Det framgår av en rapport som analysföretaget Evidens gjort på uppdrag av HSB.

Sett till Stockholmsregionen är miljonprogramsområden som Järvafältet och Botkyrka extra trångbodda och visar på ett tydligt samband mellan låga inkomster och trångboddhet.

”Resan mot ett mindre trångbott Sverige kan sägas startade för omkring 100 år sedan. Bostadssituationen var svår, en tredjedel av svenskarna var trångbodda. Det berodde på för lågt byggande, stora familjer med inneboende och omfattande urbanisering. Det påminner besvärande mycket om en beskrivning av dagens bostadskris”, skriver Anders Lago i SvD.

Trångboddheten har ett starkt samband med det som händer i samhället idag. De nyanlända som behöver eget boende tenderar att flytta in hos släktingar och vänner. Dessutom finns det många papperslösa som inte syns alls i statistiken, påpekar han vidare.

”Trångboddheten riskerar att leda till svåra konsekvenser för individer och samhället.  Forskningen visar att den kan leda till bristande studiero, senarelagd familjebildning och svagare social kontroll av ungdomar. Samhället riskerar att dras isär och integrationen försämras ytterligare.”

I sin debattartikel efterlyser Anders Lago en blocköverskridande bostadspolitik med fem viktiga hörnstenar:

1.       Utbilda nyanlända. Detta genom att tillvarata nyanländas kompetens och satsa mer på kompletterande utbildningar och validering för de som har erfarenhet av byggande i någon form.

2.       Bättre bostadsbidrag. Bostadsbidraget bör anpassas bättre så att fler hushåll kan ta del av det och därmed få möjlighet till ett boende som passar behoven bättre.

3.       Stöd till bosparande. Ett avdragsgillt bosparande med upp till ett halvt inkomstbasbelopp är en välbehövlig balans mot bolånetak och amorteringskravet, som gör det möjligt för fler att efterfråga eget boende.

4.       Förändra flyttskatten. Förändringar har nyligen gjorts när det gäller uppskovstaket för reavinstbeskattningen, men fler steg behöver tas för att förändra flyttskatten och öka rörligheten på bostadsmarknaden.

5.       Smartare stadsplanering. Det krävs ett tydligare helhetsansvar för utvecklingen i utsatta områden. Förutom satsningar inom utbildning och jobb så krävs en smartare stadsplanering som minskar barriärer.

”Det är ingen enkel uppgift för regeringen och Peter Eriksson, men vi har trots allt klarat av liknande problem förr. Nu är det dags igen”, avslutar Anders Lago.

Här kan du läsa debattartikeln i SvD i sin helhet.

Rapport: Trångboddhet i Sverige – beskrivning av nuläget och diskussion om effekter