Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSBs Anna besöker bostadskooperationer i Zambia

21 augusti 2019 Under 2018 samlade HSB in drygt tre miljoner kronor till biståndsorganisationen We Effect. Men vilken skillnad gör vårt bidrag? Anna Bengtsson, hållbarhetschef på HSB Stockholm, har följt med på en studieresa till Zambia för att se på nära håll hur ett värdigt boende kan få människor att ta klivet ur fattigdom.
Anna från HSB i Zambia

– Jag har följt We Effects arbete i många år. Det ska bli väldigt spännande att få se det i verkligheten för att sedan kunna berätta om vilken nytta vårt bidrag gör, säger Anna Bengtsson.

Sedan hon landade i Zambias huvudstad Lusaka för ett par dagar sedan har hon hunnit uppleva mycket.

– Jag är redan fullmatad med intryck och nya insikter. Nu ska vi strax åka ut och bo på landsbygden där vi bland annat ska besöka ett bomullsrenseri. På fredag besöker vi en bostadskooperation, det ser jag mycket fram emot.

Bostadskooperativ är särskilt framgångsrika i utvecklingsländer eftersom de möjliggör för människor att gemensamt samla ekonomiska resurser, skapar trygghet och ger ökat socialt kapital.

HSBs medlemmar bidrar med två kronor av medlemsavgiften och för varje nybyggd HSB-lägenhet skänks tusen kronor. Under 2018 samlade HSB tillsammans in 3 298 548 kronor till biståndsorganisationen We Effect. För pengarna bygger vi tillsammans upp bostadskooperationer i olika delar av världen. För ett värdigt boende är ofta vad som behövs för att ta klivet ur fattigdom.

Läs mer om We Effects arbete