Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Tre lösningar på hållbarhetsutmaningarna

03 juli 2019 Ärtan Ingrid, en mobilitetsapp och lokal rening av vatten i bostadshus. Tre innovativa hållbarhetslösningar pitchades inför en jury under ett av HSBs seminarium i Almedalen.

Under rubriken Bilen, biffen, bostaden – hur löser vi hållbarhetsutmaningarna? fick representanter från livsmedels-, transport-, och bostadsbranschen på bästa Draknästet-manér sälja in sina idéer inför en kunnig jury.

Ärta som ersätter sojabönor

Lennart Björström från Food for progress var först ut. Han började med att måla upp problemet: Köttätandet orsakar stora klimatutsläpp och svenska konsumenter vill äta allt mer vegetariskt. Därför importeras mycket proteingrödor, som sojabönor, till Sverige. Tänk om vi istället kunde producera dessa grödor i Sverige? Idag används endast två procent av den svenska åkerarealen till att producera baljväxter för humankonsumtion – det mesta blir istället djurfoder.

– Lösningen är den gula ärtan Ingrid. Hon har lite mer substans och konsistens än den gröna ärtan och har därför främst använts som djurfoder – men vi tycker att det är onödigt att gå via djuren. På samma yta som vi kan producera 300 kg kött kan vi istället producera 3 ton ärtor!

Tillsammans med två ekobönder och Coop har Food for progress utvecklat två produkter från ärtan Ingrid – ärtnuggets och ärtpuckar.

Mobilitetstjänst minskar bilberoendet

Näst upp på scen var Björn Wendle från EC2B Mobility. Han presenterade en ny mobilitetstjänst som nu testas i en bostadsrättsförening i Göteborg. De som deltar ansluter sig till en app där de kan boka olika typer av mobilitetstjänster som elbilar, lådcyklar eller köpa biljetter till kollektivtrafiken. Miljövinsten blir att fler kan dela på färre fordon och att det blir onödigt att köpa en egen bil. Det behöver inte heller byggas så stora parkeringsplatser i nya bostadsprojekt utan marken kan användas för andra ändamål.

– Vi vill stimulera till ett nytt beteende och vi tror att just när man byter bostad så finns ett fönster där man kan vara villig att ändra på gamla invanda mönster, sa Björn Wendle.

Gråvattnet en outnyttjad resurs

Sist ut var Emma Sarin, projektledare för HSB Living Lab. Hon hade med sig två flaskor vatten som hon visade upp för juryn – en med dricksvatten och en med gråvatten, det vill säga vatten från duschar och handfat.

– Vi gör av med 160 liter vatten om dagen per person. Tänk om vi kunde återanvända gråvattnet i våra fastigheter istället för att skicka iväg det till reningsverket och sedan ut i våra vattendrag? Det skulle spara hela 60 procent av vår vattenanvändning, inledde Emma Sarin.

Hon berättade sedan att det just nu pågår ett försök i HSB Living lab där man renar gråvattnet i fastigheten och sedan skickar upp det till duscharna igen. Om denna lösning skulle appliceras på alla nya bostadsfastigheter skulle det ge en stor miljönytta. Förutom att spara vatten skulle det minska utsläppen av mikroplaster till våra hav, eftersom det lokala reningsverket även rensar bort dessa.

I juryn satt Tove Ahlström, vd Global Utmaning, Tatjana Joksimovic, ordförande Sveriges Arkitekter och John Hassler, ekonomiprofessor vid Stockholms universitet.