Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Detaljerna i amorteringskravet klara

21 april 2016 Nu har Finansinspektionen presenterat detaljerna i det kommande amorteringskravet.

Som tidigare känt innebär de att nya bolån ska amorteras ned till 50 procent av bostadens värde. Om lånet överstiger 70 procent av bostadens värde ska amorteringstakten vara två procent per år. Och om lånet motsvarar mellan 50 och 70 procent av bostadens värde är takten en procent per år. Reglerna gäller endast nya bolån tecknade efter den 1 juni och inte om man enbart byter bank, utan att utöka belåningsgraden.

– Det är bra med en sund amorterings- och sparkultur, men det finns också risker med amorteringskravet som regeringen nu måste följa noga. Risken är att unga och hushåll med lägre inkomster får ännu svårare att köpa sin första bostad och att rörligheten på bostadsmarknaden försämras ytterligare, säger Linn Matic, samhällspolitisk chef HSB Riksförbund.

Undantag för nyproduktion

Ett antal undantag föreslås gälla. Till exempel kan banken under en begränsad tid bevilja undantag om man blir arbetslös, sjuk eller vid dödsfall i familjen. Undantag kan också beviljas vid köp av nyproducerad bostad, dock längst under fem år och enbart för den första köparen. Om man har köpt bostad före den 1 juni gäller inte amorteringskravet för lån som tecknas efter det datumet för att finansiera köpet.

Värdering av bostad begränsas

En omvärdering av bostaden för att räkna om belåningsgraden får ske högst vart femte år, eller vid en omfattande om- eller tillbyggnad.