Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Välkommet besked från regeringen: ”Inget lagkrav på lägenhetsmätning av värme och varmvatten”

10 maj 2016 Regeringen har beslutat att det inte ska införas lagkrav på individuell mätning och debitering av värme och varmvatten. "Ledstjärnan bör vara att minska byggnadernas effekt och energibehov, och att det ska ske på ett kostnadseffektivt sätt. Inte att man genom lagkrav tvingar fastighetsägarna att använda en viss typ av utrustning", säger Roland Jonsson, energichef HSB Riksförbund.

Regeringen har beslutat att det inte ska införas lagkrav på individuell mätning och debitering av värme och varmvatten (IMD). Det innebär att det inte blir krav på att fastighetsägaren måste mäta värmen eller energin till varmvattnet i varje lägenhet, och debitera varje lägenhetsinnehavare för den. Beslutet ligger i linje med två rapporter som Boverket tidigare lämnat till regeringen i frågan. Båda rapporterna visade tydligt att det generellt sett inte är kostnadseffektivt med IMD.

Målet bör vara minskat energibehov

– Det är bra att regeringen följer Boverkets genomarbetade rekommendationer. Roland Jonsson, HSB RiksförbundLedstjärnan bör vara att minska byggnadernas effekt och energibehov, och att det ska ske på ett kostnadseffektivt sätt. Inte att man genom lagkrav tvingar fastighetsägarna att använda en viss typ av utrustning och lösning som inte tar hänsyn till de lokala energitaxorna, säger Roland Jonsson, energichef HSB Riksförbund.

IMD ett EU-direktiv

Bakgrunden till IMD finns i EU:s energieffektiviseringsdirektiv. Det ska införlivas i svensk lagstiftning och några delar i direktivet anger att alla fastigheter ska installera utrustning för individuell mätning och debitering av värme och varmvatten om det är kostnadseffektivt och tekniskt genomförbart. Boverket har i två rapporter slagit fast att det generellt inte är kostnadseffektivt. Och nu följer regeringen alltså Boverkets rekommendationer.

– Frågan om IMD har stötts och blötts i många år. Nu får vi äntligen ett avslut i frågan. Och bostadsrättsföreningar kan nu i stället genomföra verkningsfulla åtgärder som ger fastigheter låga koldioxidutsläpp, säger Roland Jonsson.