Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB Living Lab på plats i Göteborg

22 februari 2016 Efter endast tio dagars byggtid står nu HSB Living Lab på plats vid Chalmers i Göteborg. Nu ska drygt 15 000 meter kabel dras och 2 000 sensorer kopplas samman innan hyresgästerna flyttar in i världens första Living Lab där forskning och människor möts dygnet runt.

Första veckan i februari rullade en kolonn med specialbyggda lastbilar in i Göteborg. Ombord fanns de 44 moduler som är byggklossarna i den världsunika forskningsplattformen där människor ska bo under tio års tid. Efter tio dagars stapling av de 20 ton tunga modulerna står nu HSB Living Lab på plats i Deltaparken vid Chalmers i Göteborg.

Allt gick enligt plan, berättar Jörgen Pärnaste, platschef på Swedish Modules AB som byggt modulerna och ansvarade för staplingen:

– Den första modulen är den viktigaste och också den svåraste att sätta. Det tog oss drygt tre timmar. Om den står det minsta fel så blir hela huset snett, och det gjorde vi förstås allt för att undvika.

Stort intresse för staplingen

Intresset för staplingen var enormt, både från media och från allmänheten. På nära håll fick åskådarna se hur de stora modulerna med hjälp av en jättelik byggkran svävade upp mot skyn och sattes på plats. Swedish Modules, en världens ledande leverantörer av byggmoduler av stål till bland annat oljeriggar, har ett väl intrimmat team som skötte staplingen.

– Vår största mardröm är oväntade kastvindar när vi lyfter så här högt och tungt, säger Jörgen Pärnaste, som dock slapp uppleva detta när HSB Living Lab staplades.

Forskning dygnet runt i tio år

Nu återstår invändig finish och monteringen av fasaden som består av utbytbara material. Under kommande veckor ska drygt 15 000 meter kabel dras i huset och ca 2 000 sensorer kopplas ihop – allt för att forskning ska kunna ske under dygnets alla timmar under tio års tid vilket är så länge som HSB Living Lab kommer att pågå.

Nästa händelse i HSB Living Lab är ett stort rekryteringsevent som planeras för fullt. Här ska intresserade studenter och gästforskare få möjlighet att gå på audition för att få kontrakt till någon av lägenheterna som är klara för inflyttning i juni 2016.

Läs mer om HSB Living Lab

Se hur HSB Living Lab staplas


Välkommen in i HSB Living Lab!



Till nyhetslistan