Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Solelkommissionen i debattartikel: Släpp fram småskalig kundägd solenergi

19 februari 2016 Den nya lagen om skatt på energi är ett är dråpslag mot Sveriges småskaliga solelproduktion. Det skriver Solelkommissionen i en debattartikel i Dagens Industri och föreslår att kundägd solenergi ska få samma skattevillkor som industriföretag.

I december förra året beslutade riksdagen att flerbostadshus, skolor, sjukhus, kontor och köpcentrum som installerar solceller på över 255 kW på sina tak, ska betala skatt på all el som de framöver inte kommer att köpa eftersom de i högre grad blir självförsörjande.

Kraftig försämring för småskalig solel

Lagen om skatt på energi, som gäller fr.o.m. 30 juni, har debatterats flitigt under det gångna året eftersom den innebär kraftiga försämringar för småskaliga solelproducenter. Nätverket Solelkommissionen, där HSB ingår, beskriver den nya lagstiftningen som ett dråpslag mot Sveriges spirande solcellsutveckling:

"Sverige är det stora föregångslandet inom förnybar energi. Banker och kreditgivare står i kö för att investera i fossilfria tillgångar. Ändå har riksdagen beslutat om en energiskatt, som stoppar investeringar i solceller för större fastighetsägare".

Solcellssverige står i startgroparna

Ett alternativ till den nya lagstiftningen vore att hantera en skattereduktion för småskalig solelproduktion på samma sätt som för industriföretag med reducerad energiskatt, menar Solelkommissionen:

"Solcellssverige står i startgroparna. Takinventeringarna är gjorda, investerarna står i kö och byggbolagen är på gång. Utred inte solskattefrågan igen, utan använd industrins modell för solel. Ge alla som vill bygga på sina tak besked att de får använda sin solel. Utsikterna är lysande".

Läs debattartikeln i DI.

HSB i samarbete för att öka solelproduktionen

Solelkomissionen är ett nätverk som består av HSB, Telge Energi, Vasakronan och Solkompaniet. Målsättningen är att Sverige år 2030 ska producera 10 procent av elbehovet genom att utnyttja ca 25 procent av alla befintliga hustak med bra sollägen.


Till nyhetslistan