Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB samlade in nästan 3,5 miljoner till We Effect

09 maj 2017 Under 2016 samlade HSB tillsammans in 3 456 940 kronor till biståndsorganisationen We Effect. Pengarna gör att fler människor kan ta steget från fattigdom och slum till en riktig bostad och ett tryggare liv.

- Tillsammans kan vi bidra till en hållbar framtid för fler människor. Omkring en miljard människor i världen saknar en värdig bostad. Därför stödjer HSB sedan många år biståndsorganisationen We Effects arbete med att genom hjälp till självhjälp bekämpa fattigdom, säger Sofia Hagman, chef hållbarhet på HSB Riksförbund.

HSBs stöd till We Effect används bland annat till att stödja människor att bilda bostadskooperativ, bygga bostäder och på så vis ta familjer från slum till en värdig vardag. Förbättrade bostadsförhållanden är en nyckelfaktor för att bekämpa fattigdomen:

  • Det gör att barn kan få en tryggare uppväxt, att de kan göra sina läxor och ha tillgång till rent vatten
  • Det gör att familjer slipper betala ockerhyror för ett skjul i slummen och kan ta steget ur fattigdom
  • Det förbättrar människors hälsa, en bra bostad minskar exempelvis spridningen av hiv, tillgången till hälsovård ökar och dödsantalen går ner.

Några av alla exempel på vad HSBs stöd till We Effect bidrog till under 2016 är dessa:

  • 81 familjer som bott i tillfälliga bostäder sedan tyfonen Haiyan förstörde deras hus 2013, har flyttat in i nya hus i Samar i november. Det är ett av flera bostadsprojekt som We Effect stödjer på Filippinerna.
  • När kvinnorna i ett bostadskooperativ i Uganda flyttade in i sina nybyggda hus med vatten och avlopp gav det den positiva effekten att ytterligare 200 000 hushåll i närområdet kunde anslutas till vattensystemet.
  • Under de senaste tre åren har över 40 nya bostadskooperativ bildats med vårt stöd och We Effect arbetar nu med 163 bostadskooperativ i de olika länder i Latinamerika där We Effect är verksamma. (Att jämföra med år 2013 då antalet bostadskooperativ var 120 stycken).
  • Alla bostadskooperativ We Effect stödjer följer miljöföreskrifter i länderna, men arbetar också utöver detta med ekologiska odlingar, återanvänt byggmaterial, återanvändning och sopsortering. 75 nya initiativ för miljövänliga bostadskooperativ togs i Latinamerika under perioden. 

HSBs insamling till We Effect sker genom flera olika kanaler, till exempel bidrar HSBs medlemmar med två kronor av medlemsavgiften och för varje nybyggd HSB-lägenhet skänks tusen kronor. 

Här kan du läsa mer om We Effects arbete.