Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB uppmanar regeringen att skapa rimligare regler på bostadsrättsmarknaden

24 mars 2017 I en debattartikel i Dagens Industri uppmanar HSB tillsammans med Riksbyggen regeringen att ta chansen att förbättra förutsättningarna för bostadsrättsköpare. Och skapa ett regelverk som ger en rättvisande bild av föreningens ekonomi och uppmuntrar till ett långsiktigt underhållsarbete.
Årsredovisning

Med dagens regelverk är det i stort sett omöjligt att jämföra ekonomin i två olika föreningar med hjälp av deras årsredovisningar, inför ett köp av en bostadsrätt. Det kan också vara svårt för befintliga bostadsrättshavare att bilda sig en uppfattning om ens förening har en bra planering för kommande underhållsbehov eller inte.

För att komma till rätta med problemen som dagens system ger upphov till föreslår vi  att bostadsrättsföreningarna ska framtidsplanera. Det ska ske genom att en fackman utför en 30-årig underhålls- och ersättningsinvesteringsplan. Det genomsnittliga återinvesteringsbehovet ska sedan utgöra en resultatpåverkande post i resultaträkningen. Detta istället för ett system med både resultatpåverkande avskrivningar och med avsättningar till underhållsfond, vilka inte är resultatpåverkande. Därigenom blir det betydligt lättare att förstå redovisningen för konsumenten.

Årsredovisningen kan för många ändå uppfattas som ett krångligt dokument och därför föreslår vi även en slags kylskåpsmärkning av en bostadsrättsförenings ekonomi, som gör det lättare för en köpare att jämföra och fatta ett beslut. De nyckeltal som framför allt föreslås är:

  • Årsavgift/kvm (totala årsavgifter/total boyta)
  • Sparande för återinvesteringar/kvm (Framtidsplanen/kvm). Genomsnittlig kostnad för återinvesteringar enligt Framtidsplanen/total boyta)
  • Skuldsättning/kvm (totala räntebärande skulder enligt senast avlämnande årsredovisning/kvm boyta)

Läs hela artikeln som undertecknats av Anders Lago, förbundsordförande HSB och Mårten Lilja, vice vd och chef affärsområde Bostad på Riksbyggen och som publicerades i Dagens Industri den 16/3 2017.

Frågor besvaras av vår presschef André Johansson.