Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Korttidsuthyrning - ha koll på reglerna

22 augusti 2018 Planer på att hyra ut lägenheten framöver? Då behöver du ha koll på juridiken. Här får du som boende några viktiga råd på vägen.

 Den juridiska termen är andrahandsupplåtelse, när man hyr ut i andra hand. Det rör sig om en andrahandsupplåtelse så fort någon annan än bostadsrättshavaren bor i bostadsrättslägenheten.

Skriftligt tillstånd
Du måste ha ett skriftligt tillstånd av din bostadsrättsförening innan du upplåter din lägenhet i andra hand.

Skälig hyra
Hyresvärden får ta ut en hyra som inte avviker för mycket från bostadsrättens kapital- och driftskostnad. Se hyresnämnden.se för mer information.

Hyresavtal
Skriv ett hyresavtal med din hyresgärs där bland annat hyran, hyrestid och uppsägningstid anges.

Försäkring
Förutom din egen hemförsäkring, se till att din hyresgäst också har en hemförsäkring.

Skatteregler
Du får göra ett schablonavdrag på hyresintäkter på högst 40 000 kronor per år, plus avdrag för månadsavgiften under de dagar som berörs. För mer information se skatteveket.se.

Denna text är hämtad ur Hemma i HSB #3 2018.
Vet du att du kan läsa tidningen digitalt och även teckna en digital prenumeration?