Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Klimatsmart förening sparar pengar

29 augusti 2018 HSB brf Toppsockret i Stockholm sätter miljötänket i första rummet – och sparar stora pengar. Föreningen satsar bland annat på värmeåtervinning, vattensparande duschar och ett eget återvinningshus tillverkat av återvunnen plast.

I Hökarängen ligger HSB brf Toppsockret, en förening som består av 134 lägenheter. Ett bågformat hus från 1964, där de boende satsar på klimatsmart arbete.

Det första föreningen gjorde var att byta fläktaggregat år 2003. Det blev ett rejält lyft för inomhusmiljön. Toppsockret var dessutom tidiga med att köpa andelar i ett vindkraftverk. En lyckad satsning som gjort att föreningens gemensamma koldioxidutsläpp ligger på ett minimum och att man gör stora kostnadsbesparingar varje år.

Föreningen har även tilläggsisolerat vind och gavlar, bytt de innersta fönsterrutorna mot energiglas och försett samtliga lägenheter med duschutrustning. För tio år sedan installerade Toppsockret en egen återvinningsstation Ketchuphuset, som är byggt av återvunna ketchupflaskor. Resultatet är att nästan alla boende återvinner.

En av de senaste investeringarna är totalrenoveringen av tvättstugorna, som nu försetts med energieffektiv tvättutrustning, automatisk tvättmedelsdosering och bokning via webben och appar. Men den största klimatsmarta investeringen hitills är hybridanläggningen för bergvärme och värmeåtervinningen i ventilationen. Anläggningen sparar cirka 85-90 procent fjärrvärme samt 65-70 procent av den totalt köpta energin för uppvärmning – elen för värmepumparna inkluderad.

Och det klimatsmarta arbetet fortsätter. Toppsockrets styrelse spanar ständigt efter nya klimatsmarta lösningar.

Så mycket sparar brf Toppsockret

Fjärrvärmeanvändningen och elförbrukningen ligger långt under genomsnittet för motsvarande byggnader i Sverige. El-   och fjärrvärmeanvändningen sänktes med cirka 20 procent under åren 2001 till 2010. Energianvändningen har gått ner till 46 kilowattimmar per kvadratmeter.
Vattenförbrukningen har gått ner med cirka 20 procent.
Mängden osorterade soppåsar har minskat med 50 procent.

 Denna text är hämtad ur Hemma i HSB #3 2018.
Vet du att du kan läsa tidningen digitalt och även teckna en digital prenumeration?