Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Nu är det dags att plastbanta

08 augusti 2018 Plasten är en av vår tids stora miljöfrågor. Så nu är det dags att plastbanta. Rensa helst bort all plast ur ditt hem men kom ihåg att återvinna den kasserade plasten. Här är sju tips:

Barnrummet
Rensa bort mjuka plastleksaker och allt i plast som luktar eller kladdar. Byt till leksaker i trä, naturgummi och naturtextilier som ull och bomull.

Köket
Plastbanta i köket. Rensa bort stekspadar, teflonpannor, vattenkokare oh skärbrädor i plast. Ersätt plastförpackningarna med material som rostfritt stål, glas, porslin och trä.

Tvätt
Tvätt av syntetmaterial släpper ifrån sig mikroplaster. Vädra kläderna istället för att tvätta ofta. Fyll maskinen och skippa sköljmedlet, då lossnar färre mikroplaster. Köp begagnade kläder, de fyra första tvättarna av ett nytt plagg är värst.

Hudvård och kosmetika
Undvik kroppsvårdsprodukter som innehåller mikroplaster. Läs innehållsförteckningen på badrumsartiklarna. Väl istället produkter som är märkta med Bra miljöval, Svanen, EU Ecolabel, Cosmos organic eller Nature.

Möbler och plastgolv
Sedan 2015 är de skadliga ämnena flatater förbjudna i plastprodukter som tillverkas inom EU men golv, möbler och yogamattor som är äldre än så, eller har importerats från andra länder, kan fortfarande innehålla flatater.

Elektronik
Se över elektroniken, extra viktigt i sovrum och vardagsrum, där du vistas mycket. Höljet runt elsladdar innehåller både ftalater och flamskyddsmedel. Undvik därför helst elektroniska apparater i sovrummet.

Engångsprodukter
Hoppa över engångsartiklar som bestick, sugrör och kaffemuggar av plast. Skaffa en kombinerad kniv/gaffel och använd en metallmugg att ha i väskan när du ska äta på resande fot. Ta med egen vattenflaska istället för att köpa nya plastflaskor.

Denna text är hämtad från Hemma i HSB #3 2018.
Vet du att du kan läsa tidningen digitalt och även teckna en digital prenumeration?