Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Ny pandemilag – så påverkas bostadsrättsföreningar

19 januari 2021 Den 10 januari började den nya tillfälliga pandemilagen gälla som ska hindra smittspridningen av covid-19 mer effektivt. För bostadsrättsföreningar innebär det ett ansvar vid uthyrning av lokaler.

Lagen syftar till att minska risken för smittspridning genom att motverka trängsel i exempelvis köpcentrum, offentliga platser, parker, simhallar och gym. Den gör det möjligt att införa gränser för maxantalet besökare på en viss yta och även att stänga ned verksamheter. Vid behov kan även kollektivtrafiken stoppas helt. Lagen innefattar i viss mån även privata tillställningar. Följs inte lagen finns en risk för att bötfällas.

För en bostadsrättsförening som har gemensamhetslokaler för uthyrning innebär den nya lagen att i de fall lokalen hyrs ut för privata sammankomster som till exempel fester finns det en maxgräns på åtta deltagare. Detta har bostadsrättsföreningen ett ansvar för att säkerställa. Dock bedöms inte bostadsrättsföreningens styrelsemöten och stämmor som hålls i den egna föreningslokalen omfattas av den nya lagen. HSBs rekommendation är dock fortsatt att utnyttja möjligheten att genomföra stämmor digitalt eller via poströstning, läs mer om det här.

Mer information om de nya bestämmelserna på regeringens hemsida:  
Pressmeddelande om nya regler
Pressmeddelande om tillfällig lag