Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Experten tipsar: Så bevarar du stilen

19 oktober 2020 Har du också en äldre HSB-bostad med tidstypiska detaljer som du är sugen på att modernisera? Se upp så att du inte renoverar bort känslan – den kan vara svår att återställa. Här tipsar byggnadsantikvarie Erika Åberg om hur du ska tänka för att bevara stilen.

Med SVT-programmet ”Det sitter i väggarna” har programledaren Erika Åberg blivit en av våra största byggnadsvårdsprofiler.

– Medvetenheten för byggnadsvård har ökat mycket under de senaste sex, sju åren, men man ser tyvärr fortfarande containrar med gamla utrivna kök och rester av kakelugnar. Jag har insett att ju mer folk känner till om husets historia eller lär sig om materialen, desto mindre benägna blir de att slänga ut den gamla inredningen, säger hon.

”För mig handlar det om hållbarhet, att tillvarata det bästa från alla tidsepoker och att göra så lite som möjligt”.


För Erika Åberg handlar byggnadsvård inte enbart om tillbakablick, eller om att bygga upp historiska miljöer enbart för utseendets skull.

– För mig handlar det i stället om hållbarhet, att ta tillvara det bästa från alla tidsepoker och göra så lite som möjligt. På så sätt blir bostaden en tidsresa genom historien, med olika årsringar.

En vanlig föreställning är att metoder och material förknippade med byggnadsvård är dyrare än de moderna.

– Jag förstår att det kan se ut så om man tittar på priser i byggnadsvårdsbutiker. Men själva idén med byggnadsvård är ju att göra så lite som möjligt, återanvända det som redan finns hemma och komplettera det som saknas med utvalda detaljer. Då behöver det inte bli så dyrt.

Erika Åberg menar att de viktigaste detaljerna för att bevara den tidstypiska känslan ofta sitter i de ytor man vidrör med sin egen kropp – exempelvis golv, dörrar, dörrtrycken, samt foder och lister runt fönster och dörrar.

– Även fönster är viktiga för karaktären. Träet i gamla fönster har en otrolig kvalitet. Det, i kombination med att det procentuellt sett sker väldigt lite energiläckage genom fönstren, gör att jag anser att man ska kolla på andra delar innan man börjar titta på att byta fönster för att spara energi.

Runt om i Sverige möter Erika Åberg äldre som berättar att de ångrar renoveringar gjorda på 1970- och 1980-talen, då byggnadsvård inte fanns som begrepp.

Vilka renoveringar tror du att människor kommer att ångra från vår tid?

– Jag tror att framtidens människor kommer att titta tillbaka på vår tid och säga ”herregud vad många kök de slängde ut!”. För det är ett vansinnigt resursslöseri att slänga ut kök med gediget trä och rostfria diskbänkar i fantastisk kvalitet som verkligen tål att renoveras. I dag finns väldigt få sekelskiftes- och funkiskök kvar. Visst, många gamla kök har exempelvis låga köksbänkar, men de kan höjas – det betyder inte att hela köket måste ut, säger Erika Åberg.

Erika Åbergs tre tips:


1. Anlita rätt hjälp
”Hantverkare som kan byggnadsvård är värdefullt stöd, speciellt om man själv inte har så mycket kunskap. De hittas exempelvis via lokala byggnadsantikvarier och byggandsvårdsbutiker.”

2. Återbruk
”Återanvänd så mycket som möjligt i hemmet. Nästa steg bör vara att kolla vad som finns i din direkta närhet – kanske finns gamla dörrar eller dörrtrycken på vinden eller i källaren? Kolla även återbruksmarknaden, som Blocket, Tradera, auktionssajter eller bondauktioner.”

3. Inspiration och kunskap
”Innan du sätter i gång, försöka hitta kunskap och inspiration. Som nyinflyttad kan man ha många idéer som man senare inser inte var så bra. Så kan man vänta lite innan man sätter kofoten i väggen är det mycket värt.”

Den här artikeln finns med i HSBs medlemstidning, Hemma i HSB. Upptäck alla dina förmåner som medlem genom att logga in på hsb.se eller bli medlem i HSB nu.

Det här är Erika Åberg


Ålder: 43 år.
Familj: Maken Björn, två barn, höns och kaniner.
Bor: På en gammal bondgård tre mil söder om Gävle.
Gör: Byggnadsantikvarie, skribent, föreläsare och husexpert i TV.
Aktuell med: Ny säsong av byggnadsvårdsprogrammet Det sitter i väggarna
(SVT).

Text: Erika Gohde
Foto: Karl Albin