Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Svensk kooperation bjuder in till seminarium om ny lag för ekonomiska föreningar

15 mars 2018 Den 20 mars 2018 kommer propositionen "Ny lag om ekonomiska föreningar". Lagen innehåller många bra delar som stärker ekonomiska föreningar och det kooperativa företagandet, och den är ett viktigt steg för mer jämlika förutsättningar mellan olika företagsformer och ökad mångfald i näringslivet. Kooperativa företag är en viktig del av det svenska näringslivet och enbart de 100 största kooperativa företagen omsätter 400 miljarder kronor årligen och har cirka 100 000 anställda.

Trots att den kooperativa företagsformen är den snabbast växande företagsformen och har högt förtroende hos allmänheten, är associationsformen fortfarande omgärdad av okunskap och mytbildning. Den vanligaste myten är att ekonomiska föreningar och kooperativ inte är affärsmässiga och vinstdrivande. Inte sällan fastnar de politiska förslagen i de småskaliga personalkooperativen, vilket i och för sig inte är fel, men det ger inte sektorns omfattning och betydelse rättvisa.

Pernilla Bonde, vd HSB RiksförbundSvensk Kooperation identifierar allmän okunskap om associationsformen som ett hinder för vidare policyutveckling inom området. Den nya självständiga lagen är ett gyllene tillfälle att använda som avstamp för att höja kunskapen om ekonomiska föreningar och kooperativ i samhället.

Med anledning av propositionen arrangerar Svensk Kooperation ett seminarium, öppet för allmänheten och media, om den nya lagen och kooperativt företagande, kl 9-10 den 20 mars, i Stockholm. Medverkande är Pernilla Bonde, vd HSB Riksförbund, biträdande justitieminister Heléne Fritzon, som är ansvarig för lagen, och Anders Källström, ordförande i Svensk Kooperation och vd för LRF. 

 

Om seminariet

DATUM: 20 mars klockan 9.00-10.00

PLATS: Lundqvist&Lindqvist, Lokal Ängsö, Klarabergsviadukten 90, Stockholm.

MEDVERKANDE: 
Den nya lagen om ekonomiska föreningar

Heléne Fritzon, biträdande justitieminister (S)

Ny lag som avstamp för mer kooperativt företagande
Anders Källström, ordförande Svensk Kooperation och vd LRF
Pernilla Bonde, vd HSB Riksförbund

ANMÄLAN: Anmäl dig till Jan Edén, jan.eden@kfo.se