Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Så möter HSB flyktingsituationen: Ingångsjobb, mångfaldsmål och bred bostadssatsning

04 januari 2016

Praktik- och ingångsjobb för nyanlända, ökad mångfald i organisationen och satsningen HSB 100 som ska ge fler bostäder till vettiga priser. Det är insatser som HSB under 2016 kommer att genomföra med anledning av flyktingsituationen, skriver förbundsordförande Anders Lago i en debattartikel i Expressen där han manar regeringen att tillsätta en social bostadskommission.

Flyktingsituationen ställer stora krav på Sverige. Rätt hanterat är migration och invandring en tillväxtfaktor, men större insatser måste nu till understryker HSBs förbundsordförande Anders Lago i debattartikeln i Expressen.

"Fler nyanlända med byggerfarenhet i arbete"

¬– Människors engagemang har varit enastående i Sverige den senaste tiden. Under parollen ingen kan göra allt men alla kan göra något, har bidragen strömmat in för att hjälpa människor på flykt. Men efter de akuta insatserna för att ge asylsökande tak över huvudet, är det nu hög tid att näringsliv och det offentliga gör mer för att klara utmaningarna med jobb och integration. Alla kan göra mer, skriver Anders Lago som presenterar huvudinnehållet i de insatser HSB kommer göra under 2016 med anledning av flyktingsituationen

– HSB ska medverka till omkring 250 praktik- och ingångsjobb inom alla våra yrkesområden. Och 2016 kommer HSB på försök införa sociala klausuler i entreprenadupphandlingar för att fler människor med byggerfarenhet från sina hemländer ska komma i arbete. HSB antar även ett nytt mångfaldsmål där personalstyrkan på sikt ska motsvara befolkningssammansättningen.

HSB 100 – vettiga bostäder till vettiga priser

Nordea bedömer nu att det behöver byggas omkring 100 000 bostäder per år för att klara behovet hos framför allt unga, unga familjer och nyanlända. HSB byggstartar i år cirka 2 300 bostäder vilket innebär att HSB är en av de största byggherrarna.

– Vi är självklart beredda att medverka till att bygga fler bostäder för att klara behoven för bland annat ungdomar, unga familjer och nyanlända. Vi startar därför i år satsningen HSB 100 för att få fram fler bostäder till vettiga priser. Det ger fler bostäder som dessutom är anpassade till nya målgrupper.

"Social bostadskommission krävs om regeringen vill slippa statliga fattighus"

Anders Lago framhåller att de nya kraven på dubblerat bostadsbyggande ställer stora krav på regeringens politik.

– Om regeringen vill slippa statliga fattighus är det angeläget att de snarast tillsätter en social bostadskommission som får i uppdrag att föreslå såväl kortsiktiga som långsiktiga åtgärder. För att nå en välfungerande bostadsmarknad behöver skatter och finansiering ses över. Även hushållens möjlighet att efterfråga bostäder måste öka genom att förbättra stödet till enskilda hushåll, exempelvis höjt bostadsbidrag och stöd till bosparande, avslutar Anders Lago.