Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Så slår coronakrisen mot bostadsmarknaden

02 juni 2020 Coronakrisen har ännu inte satt några djupare spår på bostadsmarknaden, men om vi får en långvarig ekonomisk kris med hög arbetslöshet kommer situationen att förvärras. Det konstaterade panelisterna i måndagens digitala HSB-seminarium om hur coronakrisen påverkar bostadsmarknaden.

Runt 130 personer deltog på HSB Riksförbunds digitala seminarium 1 juni då experter och politiker gav sin bild av situationen på bostadsmarknaden, hur bostadsbyggandet kommer att utvecklas och vilka nya politiska åtgärder som kommer att krävas.

Robert Boije, chefsekonom på SBAB, började med att presentera purfärska Boolisiffror över bostadspriserna i landet. Och till skillnad från vad många instinktivt tror så har det skett en prisuppgång på bostadsrätter och småhus under våren över i stort sett hela landet.

– Så här långt har bostadsmarknaden stått emot coronakrisen väldigt väl. Men hur det kommer gå i förlängningen handlar om hur långvarig krisen blir och om arbetslösheten sjunker stort. Låt oss säga att arbetslösheten går upp till 15 procent. Då skulle jag bli väldigt förvånad om vi inte skulle börja se bostadsprisfall, sa Robert Boije.

Byggandet kan minska kraftigt

Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef på Byggföretagen (fd Sveriges Byggindustrier), delade bilden av att vi inte har en kris på bostadsmarknaden än. Men hon varnade för att byggandet kan minska kraftigt framöver eftersom kommunerna nu signalerar att de har dålig ekonomi.

– Jag skulle vilja att regeringen återkommer till och breddar de byggsamtal som vi hade i februari. Vi måste diskutera den offentliga sektorns möjlighet att fortsätta med beställningarna. Kommuner planerar att sätta stopp för byggen vilket ger konsekvenser som är svåröverblickbara i den här krisen.

Bostadsbristen riskerar att öka

Bostadsbristen har under många år varit ett stort samhällsproblem och Emma Hult, bostadspolitisk talesperson för Miljöpartiet, uttryckte oro över att den kommer att förvärras av coronakrisen.

–  Jag är orolig. En utmaning handlar om individens betalningsförmåga framöver om många människor förlorar sin inkomst. Men även marknaden utmanas – vi ser en trend där det inte byggs lika mycket längre och många kommuner hade redan innan corona en kärv situation, sa Emma Hult.

Jakob Forssmed, ekonomiskpolitisk talesperson Kristdemokraterna, berömde vissa av regeringens åtgärder för att mildra smällen för enskilda på bostadsmarknaden, men menade samtidigt att alldeles för lite har gjort.

–  Ett grundproblem är att både när regeringen har infört de olika kreditrestriktionerna och när man nu plockar bort dem, så gör man det av makroekonomiska skäl och inte bostadspolitiska. Man skulle behöva göra en ordentlig analys utifrån ett bostadsperspektiv på de här restriktionerna.

Ungas situation bör prioriteras

Anders Lago, förbundsordförande HSB, tryckte med emfas på att de problem som nu förstärks inte är nya men att det har blivit mer akut med en lösning.

– För unga vuxna och många unga familjer är det nästan omöjligt att köpa en bostad idag i våra 20 största städer. Min prioritering är solklar: Vi måste lösa bristen på bostäder och människors möjlighet att efterfråga bostäder innan vi gör andra satsningar.

Seminariet avslutades med att lyfta fram de möjligheter som kan följa med krisen. Till exempel att bilfria innerstäder runtom i världen har öppnat upp för mer hållbara transporter och människovänliga stadskärnor. En annan möjlighet är att ett ökat distansarbete framöver öppnar upp för fler att bosätta sig längre från arbetsplatsen, vilket kan öppna upp för fler byggprojekt utanför städerna. För bostadsutvecklare kan krisen vara en möjlighet att utveckla mer motståndskraftiga affärsmodeller, som inte är så beroende av att människor ska våga köpa på ritning.

Se sammandraget från seminariet:

Medverkande:

Anders Lago, förbundsordförande, HSB
André Johansson, moderator, HSB Riksförbund
Emma Hult, riksdagsledamot och ordförande civilutskottet, Miljöpartiet
Jakob Forssmed, riksdagsledamot och ekonomisk-politisk talesperson, Kristdemokraterna
Robert Boije, chefsekonom, SBAB
Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef Byggföretagen