Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Ungas bosparande fokus på HSBs lunchseminarium

29 maj 2018 ”Ungas bosparande behöver stöttas”, var en lösning som Jonas Erkenborn, vd HSB Bostad förde fram under lunchseminariet Nycklar till nya bostäder – hur får fler råd att bo i Stockholm? Seminariet anordnades av HSB Stockholm och modererades av Erik Juhlin.

Läget på Stockholms bostadsmarknad är tufft. Bostadspriserna sjunker och amorteringskraven har skruvats åt. Idag finns ett överskott på nyproducerade lägenheter som få har råd med, samtidigt som det råder en stor bostadsbrist, inte minst bland unga.

Det var en rätt dyster bild som målades upp under lunchseminariet. Men samtliga i panelen var ändå lösningsfokuserade. Krisen manar både till eftertanke och nya krafttag. Nu vill man bygga snabbare, med fokus på social hållbarhet.

- Nedkylningen tvingar oss aktörer att ta fram bostäder till rimliga priser, som folk efterfrågar. Vi var nyligen självkritiska i en debattartikel. Jag tror att det går att bygga både mer och billigare. Några områden där HSB är mycket aktiva just nu till exempel är Rinkeby, Skärholmen och Bromsten. Och vi vill samarbeta ännu mer med kommunen, kommenterade Jonas Erkenborn, vd HSB Bostad.

Enligt Stockholms Stads översiktsplan ska det byggas 140 000 bostäder, varav 56% hyreslägenheter, de närmaste åren.

Är det ett rimligt mål, med dagens utmaningar?

- Det är svårt att svara exakt på, men i år har vi fördubblat antalet projekt. Jag vill framhålla att det fortfarande finns ett stort tryck i regionen. Men timingen med de ökade amorteringskraven är olycklig. Efter valet krävs att vi sätter oss ner, över blockgränserna och sätter spelreglerna på bostadsmarknaden, svarade Jan Valeskog, stadsbyggnadsborgarråd (S).

Lotta Edholm, (L) oppositionsborgarråd, hade en konkret åtgärdslista. Liberalerna går till val med krav på sänkta flyttskatter, nedtrappade ränteavdrag och höjd skatt på obebyggd tomtmark.

- Ja, det krävs fler insatser, både på kommunal och statlig nivå. Det finns mycket att göra för att effektivisera den kommunala byråkratin, med långa anläggningstider. Byggsubventionerna bör konverteras till höjda bostadstillägg för pensionärer och bostadsbidrag till låginkomsttagare. Och så måste vi hitta sätt att stärka bosparandet för unga!

Alla i panelen var överens om att ungdomar behöver prioriteras. En egen bostad är en bra start på livet. Fler ungdomsbostäder och studentbostäder, samt inte minst stöttning i bosparande var några förslag som lyftes.

Vill du veta mer? Läs gärna mer här:

HSB: Debattartikel i svd.se  

Stockholms Stad: Ett socialt hållbart Stockholm

Stockholms Stad: Översiktsplan för Stockholm