Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Över 3 miljoner insamlade till We Effect 2017

08 juni 2018 HSB fortsätter att samla in pengar till We Effect. Under 2017 blev det hela 3 191 035 kronor. Pengarna bidrar till att fler människor får en riktig bostad och större trygghet.
Familjen Bernal har fått ett nytt och stormsäkert hus. Familjen består av Jonalyn, Elino, Mariela 10, Eljay 8, Maurelle 6 och Kris 1 år. Fotograf: Marcus Lundstedt

Över en miljard människor i världen saknar en värdig bostad. Därför stödjer HSB biståndsorganisationen We Effect, som genom hjälp till självhjälp bekämpar fattigdom. HSBs insamling till organisationen sker genom flera olika kanaler, HSBs medlemmar bidrar till exempel med två kronor av medlemsavgiften och för varje nybyggd HSB-lägenhet skänks tusen kronor.

-        För HSB är det viktigt att bidra på alla sätt vi kan till en global hållbar utveckling. Att ha rätt till en egen bostad är en mänsklig rättighet och en förutsättning för att man ska känna trygghet och ta sig ur fattigdom. HSB bidrar genom de insamlade pengarna till att fler bostäder kan byggas , samtidigt som kunskapen om hållbart byggande sprids vidare, Sofia Hagman, chef Hållbarhet och Samhällspåverkan, HSB Riksförbund.

De insamlade pengarna används bland annat för att stötta människor att bilda bostadskooperativ och bygga bostäder. Förbättrade bostadsförhållanden är en viktig nyckel för att bekämpa fattigdomen.

Här är några exempel på vad We Effects insatser bidrog med under 2017:

  • 1 000 familjer i Filippinerna kunde flytta från slum till nya bostäder, med rent och rinnande vatten, el samt väggar som kan stå emot tyfoner.
  • 10 000 filippinska familjer tog genom bostadskooperativ ett steg närmare drägliga bostäder.

7 000 bostäder byggs och 2 000 bostäder väntar på finansiering i Filippinerna.

  • Den kooperativa bostadsmodellen har främjats i tio länder i Latinamerika.
  • 77 bostadskooperativ i sju latinamerikanska länder har fått stöd av We Effect.
  • Påverkansarbetet från We Effects partnerorganisationer har lett till statlig finansiering av bostadsprojekt i Paraguay, El Salvador och Guatemala. 
  • För att främja rätten till land i Tanzania har 600 tomter garanterats genom partner-organisationer. 1 934 lagfarter har utfärdats, av vilka 187 var till kvinnor.
  • 20 hektar tomtmark har hitills köpts upp av kooperativ i Uganda.

 

Här kan du läsa mer om We Effects arbete