Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Ungas bostadsdrömmar – ett hot mot samhällsekonomin?

02 juli 2019 Hur kan vi förverkliga ungas bostadsdrömmar utan att hota samhällsekonomin? Den frågan stod i centrum när HSB bjöd in till paneldebatt i Almedalen den 2 juli.

Idag ser vi för första gången en ungdomsgeneration som är på väg att få en sämre bostadssituation än sina föräldrar. De senaste kreditrestriktionerna, som bolånetak, höjda kalkylräntor och amorteringskrav, har stängt dörren för bostadsbehövande. Den namnkunniga panel som deltog i HSBs seminarium delade synen på att något behöver göras snarast för att hjälpa unga in på bostadsmarknaden.

Riskerna djupt överdrivna

John Hassler, professor i ekonomi vid Stockholms universitet, menade att riskerna med hushållens höga skuldsättning är djupt överdrivna. Finansinspektionen är enligt honom ansvarslös när den inför kreditrestriktioner som ensidigt slår mot unga och andra utsatta grupper.

– Det stora problemet är inte att skulderna är stora och priserna höga – utan att stora grupper stängs ute från bostadsmarknaden. I det läge vi är i nu, med låga räntor och där vi tror att det kommer att vara ett bra tag framöver, då stiger skulderna i förhållande till inkomsterna. Det är den nya balansen, det nya normala att förhålla sig till.

Riktade insatser mot unga

De närvarande politikerna, Ola Johansson (C) och Hampus Hagman (KD) ville båda se åtgärder som hjälper unga att köpa sin första bostad.

– Startlån är något som KD har lagt fram förslag på. Skattesubventionerat bosparande för unga är ett annat förslag vi har. Det vore ett sätt för staten att ta ansvar för bostadspolitiken, vilket den inte gör idag, sa Hampus Hagman.

Sofia Hård från organisationen jagvillhabostad.nu förde fram de ungas perspektiv i debatten.

–  Trösklarna för att kunna köpa en bostad är höga – du måste ha ett stort kapital och hög månadsinkomst. Jämför det med min pappa som kunde köpa sin första lägenhet, en tvåa, för 50 000 kronor en gång i tiden, utan att behöva ta något lån.

HSB Dela lyftes fram

HSBs förbundsordförande Anders Lago passade på att lyfta fram HSB Dela som ett exempel på vad som kan göras.

–  Vi gör det helt enkelt för att unga och unga familjer ska ha en chans att ta sig in. Möjligheten att köpa en egen bostad ska inte vara en klassfråga, där man måste ha en förälder som ställer upp. Nu behövs fler konkreta åtgärder! Vi behöver ta diskussionen med bankerna kring kalkylräntan, införa ett startlån för unga, eller sänka bolånetaket.