HSB Skåne: Framtidens hållbara boende "Copartment"

Hyreshuset i Lund är det första så kallade coliving-huset inom konceptet Copartment. Det är ett socialt boende med fokus på olika delningslösningar. Projektet nominerades till ”Årets Bostadsprojekt” 2022*.

– Det är ett spännande steg som vi tar mot framtidens hållbara boende. Jag tror att detta är en boendeform som vi nu bara sett början på. I takt med att vi blir allt mer medvetna om vår klimatpåverkan och vad som krävs för att minska den, kommer delningslösningar i större utsträckning att bli en viktigare del i vardagen. Att dessutom kunna ingå i ett socialt boende, som Copartment är, innebär många fördelar på flera plan, säger Ann Irebo, vd på HSB Skåne.

HSB Skåne äger huset, men har gått in i satsningen tillsammans med 20–30 Coliving, ett ungt företag som är på stark uppgång inom just coliving-lösningar.

En av de som har flyttat in är Lena Tschanhenz. Hon kommer från Österrike och läser till sin masterexamen i accounting på Lunds universitet.

– Att flytta till Copartment har varit en jättebra start på mitt liv i Sverige och redan första dagen träffade jag riktigt trevliga människor. Här bor en härlig mix av personer från olika länder såsom Nederländerna, Marocko, Rumänien, Österrike, Luxemburg och USA, berättar Lena.

imagevzm88.png

På frågan om vad Lena uppskattar mest med Copartment-konceptet svarar hon:

– Allt är riktigt bra organiserat med både privata och delade hyllor i köket och även möjligheten att använda de delade ytorna för olika syften. Detta tillsammans med den delade servicen gör att det knappast kan bli enklare än så här att leva tillsammans med andra.

Innan Lena flyttade till Copartment bodde hon i egen lägenhet, men tycker att det är ett större värde i att leva i delat boende så som Copartment erbjuder.

– Här får jag det bästa av två världar; ett privat rum och egen yta samtidigt som jag kan ta del av de sociala ytorna och ett community med härliga grannar, säger Lena.

Läs mer

Läs mer om Copartment i reportaget: Att bo med andra betyder mycket

* Nominering i Guldhemmet, en utmärkelse som delas ut av Hemnet för
betydelsefulla insatser i bostadsbranschen.

Copartment_Matbord_RED_goda_exempel.jpg

”Copartment” – så funkar det:

  • Privat boende i ett av de 18 rummen på 25–30 kvadratmeter med eget badrum.
  • Delat kök och vardagsrum med dina grannar på samma våningsplan (9 rum per våning).
  • Ett rökfritt boende både inomhus och utomhus.
  • Del i ett Community.
  • Del av serviceavtal som bland annat innefattar möbler, städning av gemensamhetsytor, bredband, kaffe/te, visst förbrukningsmaterial och community-evenemang.
  • Möjlighet att minska klimatpåverkan eftersom delningslösningar blir en del av vardagen.