Laddplatser för el- och laddhybridbilar

21 januari 2022 Det finns i vår förening en stor efterfrågan av laddplatser i garage och utomhus. Vi hoppas kunna erbjuda intresserade medlemmar några laddplatser i slutet av året

Elbilsladdning 

Intresseundersökningen

Nästan 20 procent (56 st) av föreningens medlemmar svarade på enkäten. Nio personer har redan en el- eller laddbybridbil och är mycket intresserade av att få tillgång till egen laddplats. Av övriga svarande har hälften planer på att skaffa en el- eller laddbybridbil inom de närmaste åren. Resterande planerar inte något köp av el- eller laddbybridbil och är inte alls intresserade av laddplats.

Det är rimligt att anta att svaren från de som i dag inte har el- eller laddbybridbil någorlunda speglar övriga boendes intresse och planer. Vår bedömning är att det finns ett efterfråga på 100 - 150 laddplatser de första tre - fyra åren.

Två personer har framfört varningar/stark oro över att installera laddplatser i garage med hänvisning till allvarliga konsekvenser för boende i händelse av brand i elbilsbatterier.

Styrelsens har haft kontakt med Södertörns brandförsvarsförbund som svarar:  

”När det gäller enbilsgarage är risken för stora konsekvenser mindre än om det handlar om stora underjordiska parkeringsgarage. Dels på grund av att rökspridningen inte blir lika omfattande, risken för brandspridning till andra elfordon blir mindre och avstånden som räddningstjänsten måste gå in i garagen vid brand blir betydligt mindre. Därav är många av rekommendationerna avsedda just större parkeringsgarage även i vår vägledning (se pdf nedan). Det som är viktigt är att laddstolparna är korrekt installerade men också att brandskyddet i sin helhet är bra (d.v.s. täta brandceller och att brandfunktioner i gemensam ventilation är fungerande). Det är också bra om vi på räddningstjänsten kan bli uppmärksammande på att det finns laddstolpar i dessa garage så att vi kan anpassa vår insats efter det.”

Vid utbyggnad av laddplatser kommer vi följa myndigheters krav och rekommendationer. Aktuella myndigheter är Boverket, Elsäkerhetsverket samt Myndigheten för samhällskydd och beredskap.

Tidplan

Förfrågningsunderlaget - Byte av elserviser samt uppdateringar av fastighets-el och utbyggnad av system för elbilsladdning, kommer att skickas ut runt 1 februari. Till att börja med kommer 25 garageplatser och 10 utvändiga parkeringsplatser att förses med laddutrustning. Vi hoppas att dessa skall kunna erbjudas intresserade medlemmar i slutet av året. En laddinfrastruktur kommer att skapas för att möjliggöra en fortsatt utbyggnad.

Vi kommer att återkomma med information om vilka garaplatser/bilplatser som blir aktuella för laddplats.